Kuninganna Elizabeth aretas ühe koeratõu: nende paaritamiseks on meil spetsiaalne telliskivi

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Kuninganna oma armastatud koera Candyga, veebruaris 2022
Kuninganna oma armastatud koera Candyga, veebruaris 2022 Foto: Steve Parsons/POOL/AFP/Scanpix

Septembris meie seast lahkunud Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II oli tuntud oma loomaarmastuse poolest, eriline poolehoid kuulus hobustele, lisaks oli ta legendaarne korgi tõugu koerte pidaja. 

Elu jooksul oli kuningannal üle 30 korgi tõugu koera, neist esimese sai ta vanematelt 18-aastaseks saamise puhul. Buckinghami palees on 775 tuba, kuid korgid magasid kuninganna eraruumides. Need koerad polnud sugugi vaid kullapaid – nad on hammustanud nii kuningannat ennast kui näiteks auväärset palee kellakeerajat. Ka prints Philipil oli tihti koertega pahandusi ning varalahkunud Walesi printsess Diana kutsus neid madalate käppadega karvaseid vorstikujulisi koeri liikuvateks vaipadeks. 

Kuninganna Elizabethil ja tema õel Margaretil õnnestus aretada uus koeratõug. Tõug sai alguse, kui üks kuninganna korgi paaritus Margareti taksi Pipkiniga. Seega on dorgi koer, kes on taksi ja kõmri korgi ristand. Kuninganna ja printsess Margaret olid tulemusest nii võlutud, et nad paaritasid koerad uuesti ning aastate jooksul sündis umbes 10 dorgi poega.

Kui kuninglik fotograaf küsis, kuidas nende kahe tõu paaritamine võimalikuks sai, arvestades korgide ja taksikoerte kõrguste erinevust, vastas kuninganna: «See on väga lihtne. Meil ​​on selle jaoks väike telliskivi.»

Kuninglik aretusprogramm lõppes mitu aastat tagasi, kuna väidetavalt ei soovinud kuninganna endast pärast surma noori koeri maha jätta. Monarhist jäid maha dorgi Candy ja korgid Muick ja Sandy. Loomad osalesid ka kuninganna ametlikus matuserongkäigus 19. septembril. Koerad kinkis emale tema poeg prints Andrew ning on kinnitatud, et Andrew koos oma abikaasa, Yorki hertsoginna Sarahiga võtsid koerad nüüd enda juurde elama.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles