Ohtlike toitude nimekiri, mida koerad kunagi süüa ei tohi (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Mitte teps kõik koerale maitsevad asjad pole tema jaoks ohutud
Mitte teps kõik koerale maitsevad asjad pole tema jaoks ohutud Foto: Shutterstock

Paljud lemmikloomaomanikud jagavad oma õhtusööki lahkelt koertega, kuid kuigi paljud inimtoidud on kutsude jaoks täiesti ohutud ja isegi tervislikud, on toiduaineid, mis tekitavad käpalistele vaevuseid ja on lausa ohtlikud. 

Battersea Cats and Dogs Home'i koeraeksperdid on jaganud mürgiste toitude nimekirja, mille söötmist koerale peaks kindlasti vältima. Loomaorganisatsioon paneb koeraomanikele südamele: "Juhul, kui koerad neid toiduaineid tarbivad, võivad isegi väikesed kogused surmaga lõppeda. Nii et õnnetuse korral tegutsege alati kohe ja viige koer loomaarsti juurde."

Avokaado

Kuigi sina ilmselt naudid seda rohelist kreemist vilja salatites ja võikude peal, on need koerte jaoks mürgised. Avokaado taimed sisaldavad ainet nimega persiin, mis on selle lehtedes, viljades ja seemnetes ning võib põhjustada koertel oksendamist ja kõhulahtisust.

Kunstlik magusaine (ksülitool)

Paljud maiustused ja gaseeritud joogid sisaldavad kunstlikku magusainet ksülitooli, mis põhjustab inimeste kehas insuliini vabanemist. Inimestele see ei ole ohtlik, kuid kui koer seedib magustatud toitu, võib tekkida hüpoglükeemia, mis on seotud maksapuudulikkuse ja vere hüübimishäiretega.

Enne loomale andmist peaks seetõttu alati kontrollima inimtoidu, näiteks maapähklivõi, etikette.

Maisitõlvikud

Paljud koerad söövad hea meelega suhkrumaisi ja seedivad seda, kuid neile ei tohi neid kunagi anda. Maisitõlvik võib põhjustada koeral sooleummistust ning lõppeda surmaga.

Keedetud kondid

See võib veidi üllatav olla, kuid alati peaks vältima koerale keedetud kontide andmist.

Toored ja kuumtöötlemata kondid sobivad suurepäraselt närimiseks, kuid keedetud luud võivad kergesti kildudeks minna ja põhjustada kõhukinnisust või halvimal juhul soolestikku perforeerida, mis võib lõppeda surmaga.

Šokolaad

See armastatud maius on koerte jaoks mürgine toit. Šokolaad sisaldab stimulanti nimega teobromiin, mis on koertele toksiline ja võib põhjustada neerupuudulikkust.

Tumedas šokolaadis on selle sisaldusega kõige suurem ja seda tuleks eriti vältida.

Makadaamia pähklid

Makadaamia pähklid on üks ühtlikumaid toiduaineid koerte jaoks, mida tuleb rangelt vältida. Need sisaldavad toksiini, mis võib mõjutada koera lihaseid ja närvisüsteemi, põhjustades nõrkust, jäsemete turset ja hingeldamist.

Viinamarjad ja rosinad

Nii viinamarjad kui ka rosinad võivad koertele põhjustada tõsist maksakahjustusi ja neerupuudulikkust.

Toksiini põhjustav toimeaine pole teada, kuid viinamarjade ja rosinate koertele andmist tuleks iga hinna eest vältida.

Alkohol

Koerad ei saa alkoholi ohutult tarbida. Isegi väikesed annused võivad nende tervist tohutult mõjutada.

Alkohol võib põhjustada haigusi, kõhulahtisust ja halvimal juhul kesknärvisüsteemi kahjustusi.

Sibul, küüslauk ja murulauk (ning teised laugulised)

Olenemata sellest, kas see on toores või keedetud, kuivatatud või pulbristatud - sibulate perekond on koertele eriti mürgine ja võib põhjustada seedetrakti ärritust ning punaste vereliblede kahjustusi.

Haigusnähud ei ole alati koheselt märgatavad ja võivad ilmneda alles mõne päeva pärast.

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles