VIDEO ⟩ Jõgevamaal kanalast leitud hulkuv kass osutus hoopis näljaseks ilvesekutsikaks (2)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Ilvesetüdruk päästeti näljasurmast
Ilvesetüdruk päästeti näljasurmast Foto: Video kuvatõmmis

Eesti Metsloomaühing sai eile õhtul abipaluva telefonikõne Jõgevamaalt. Seal oli ühe talu perenaine läinud kanalasse õhtuseid toimetusi tegema, kui leidis lindude juurest eksinud külakassi. Vähemalt alguses arvas ta nii. 

Söakas perenaine oli juba valmis võõrast kassi laudast välja ajama, kui taipas, et tegu on hoopis suurema kaslasega, keda sealkandis seni nähtud polnud. Naine tagurdas kanalast välja, sulges kõik uksed ning tegi kõne Eesti Metsloomaühingule. Saadetud pilt kinnitas kahtluseid, tegu ei olnud hulkuva kassi, vaid ilvesekutsikaga. 

Loomaorganisatsioonist tuli appi Merit, kes tagas kõigile ohutuse ning sisenes transpordipuuriga kanalasse loomalast püüdma. 

Kutsikas proovis transportboksi nähes mööda seina äärt minema lipsata, kuid pääsu polnud kusagile. Viimase päästerõngana katsetas ta mööda puitvõrestikust seina ülesronimist, kuid Merit oli temast väledam ja tuleb tõdeda, et ka kavalam. Natist kinni haarates sai ilves sujuvalt peremehe abiga transportpuuri pandud. Sealt edasi tehti kõne keskkonnaametile, et teade registreerida, ja Elistvere loomaparki, kinnitamaks ruumi olemasolu looma jaoks ning sõit uue kodu poole võis alata.

Tegu on emase ilvesekutsikaga, kes on hiljuti emapiimast võõrdunud ja loom on nälja tõttu tugevas alatoitumuses. See õnnetu kana, kes ohvriks langes, oli noore ilvesepreili viimane katse enda elus hoidmiseks. Kutsikas on täpselt sellises vanuses, kus suur osa neist hukkub, sest toiduotsingud lähevad tihti luhta ja ema kaob silmapiirilt, vahel ka jäädavalt. Kutsika vaagna ja selgroo järgi oli seda selgelt näha ja kaua ta enam sellises seisus vastu ei oleks pidanud. Looma pääsemiseks poleks enam toidust piisanud, ta vajab veterinaari abi. 

Nüüd on tal uus võimalus. Elistvere loomapargi soojades ruumides saab ta turgutust ja homme vaatab veterinaar ta üle ning annab vajalikud lisavitamiinid. Loodetavasti saame seda ilvesepreilit juba peagi loomapargis kohata! Kuna ilvesekutsikad liiguvad emaga pikemalt kui esimese aasta, siis tagasi loodusesse see pisike ei saa, küll aga on tal loomapargis liigikaaslaste seltsis elu veel ees.

Lahke kanala perenaine pakkus karvasele abiotsijale ka mahamurtud kana kaasa. Perenaine sõnas: «Ju kiisu teadis, kuhu tulla. Kanast kahju küll, aga kahjutundest suurem on rõõm, et selle kõige juures sai loomake siiski uue võimaluse.» 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles