KOOSELU NELJAJALGSEGA ⟩ Künoloog selgitab, kuidas koera valida ja kasvatada (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Möödunud nädalavahetusel ründas Tallinnas koer nelja-aastast last, kes saadud vigastuste tagajärjel suri. Uurime, millele tuleks tähelepanu pöörata, kui valite koju koera.

Kuidas valida koera ja millele tähelepanu pöörata, kui otsustate lemmiklooma hankida, selgitab künoloog ja professionaalne treener Nikolai Kanõšev.

Kuidas koera valida?

Kõigepealt peate mõistma, miks te koera võtate. Iga tõug aretati konkreetsete eesmärkidega, seega peate otsustama, mida loomalt vajate. Lugege kindlasti teavet tõu kohta – iseloomuomadused, käitumine, tugevad ja nõrgad küljed. See aitab teil arusaama kujundada. Ja alles pärast seda asuge uurima infot kasvanduste ja liinide kohta. Kahjuks jätavad inimesed väga sageli need sammud vahele. Otsitakse soodsa hinnaga looma, näiteks kuulutusportaalidest. Nii saadaksegi ettearvamatu käitumisega ebastabiilne lemmikloom.

Kas on mingeid käitumisomadusi, mis ilmnevad juba kutsikaeas ja võivad anda ligikaudse ettekujutuse täiskasvanud koera käitumisest?

Iga tõug käitub isemoodi. Aga üldiselt näeb juba kutsika pealt, kas tegemist on rahulikumat sorti koeraga või väga aktiivsega. Selge on see, et jahimeestel on vaja temperamentset koera. Peres, kus on lihtsalt lemmiklooma vaja, on selline temperamentne sõber üsna riskantne ettevõtmine. Kui peres on lapsi, valige rahulikumad koerad. Pealegi ei tohi mingil juhul soovitada võitluskoeri lastega peredele – see on täiesti erinev vastutuse tase, tuleb aru saada, et niisugune koer nõuab kõrgendatud tähelepanu, tõsist koolitust ning väga nõudlikku ja enesekindlat omanikku.

Kuidas kutsikat õigesti kasvatada, et selliseid tragöödiaid ära hoida?

Treening algab esimesest päevast. Peate mõistma, et teie elu on pärast kutsika saamist muutunud ning uus pereliige nõuab pidevat tähelepanu ja kontrolli. Internetis on palju teavet koerte üleskasvatamise ja treenimise kohta, kuid igal juhul soovitan teil kindlasti registreeruda kutsikakooli ja läbida koolituskursus professionaalide juhendamisel. Meil on palju koole, piisavalt spetsialiste. Minu kogemus näitab, et parem on aega kulutada sellistele tundidele kui hiljem vale iseseisva treeningu vigu parandada.

Tuleb ette, et koer elab peres aastaid ja kõik on hästi. Kuid ühel hetkel juhtub midagi ja ta sööstab pereliikmele kallale.

Kõigepealt peate mõistma, et koer on loom. Pole vaja teda inimlikustada! Veelgi enam, koer on sotsiaalne loom ja ta püüab alati oma karjas mingit kohta hõivata, piire kombata. Kui inimesed lõdvestuvad ja end ei kehtesta, siis võib juhtuda, et koer hakkab domineerima.

Kas looma käitumises on mingeid markereid, mille järel tuleks kohe abi otsida künoloogidelt?

Niipea, kui koer teie peale tõsiselt uriseb või teid hammustab. Kauem ei tohi viivitada. Muidugi on tarvis mõista, et agressiooni on mitmesugust. Aga kui teie peale hambaid paljastatakse ja teid rünnatakse, siis on kõik. Tarvis on kiiresti abi otsida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles