VALUS PÕNTS Laeval seiklev rott jättis saarerahva nädalaks toiduta

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Shutterstock

Toitu vedavalt kaubalaevalt leitud rott jättis terve Austraalia Lord Howe'i saare ilma toiduta. Uudist vahendab ABC News.

Lord Howe'i vulkaanilise saare gaasi- ja toiduvarudega laev pidi minema sihtkohta, kuid see pidi pardalt leitud roti tõttu jääma sadamasse seitsmepäevaseks karantiiniks. Lisaks ei saa laev ka siis mõõna tõttu liikuda. Sellised ranged meetmed olid vajalikud näriliste saarele sisenemise vältimiseks.

Uus-Lõuna-Walesi valitsus on Lord Howe näriliste tõrjeprogrammi rakendanud alates 2019. aastast. Selle abiga loodavad ametiasutused kaitsta maailmapärandi nimekirja kantud ala ainulaadset elusloodust ja bioloogilist mitmekesisust.

Mitte ainult toidupoodide valik ei sõltu seal saarel laevaga transporditavatest tarnetest, vaid ka kohalike kohvikute, pagaritöökodade ja töökodade töö. Et saare elanikud ei jääks liiga pikaks ajaks päris ilma toiduta, usaldati kaupade erakorraline kohaletoimetamine Lord Howe'ile, Austraalia õhujõududele.

Kohalik kohvikupidaja Stephen Sia ütles, et mõned ettevõtted otsustasid kalli lennuteenuse vältimiseks tootmise sulgeda või seda vähendada. «Täna on viimane päev, mil kohalik pagaritöökoda küpsetab, sest nad lihtsalt ei saa jahu juurde osta, see on liiga kulukas,» ütles Sia.

Saarel on just äsja turismihooaeg alanud ja Sia sõnul on toidukohad väga hädas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles