FOTOD Õõvastav leid Setomaalt: surnud inimesest jäi maha hiiglaslik koertekoloonia

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Koloonia päästmine
Koloonia päästmine Foto: MTÜ Loomapäästegrupp / Facebook

MTÜ Loomapäästegrupp avastas sel nädalal ühest Setomaa talust 21-pealise koerte koloonia. Kõige õõvastavam leid oli aga puur, mille sees neli surnud kutsikat.

15. septembril sai Loomapäästegrupp vihje, et Setomaal ühe talumaja hoovis lamab koer, kes ei liiguta. Kui vabatahtlik asja kontrollima läks, selgus, et koer on surnud, kuid aias nägi ta ringi jooksmas veel teisigi koeri ning majast seest kostus haukumist. Vabatahtlik teavitas juhtunust otsekohe nii Põllumajandus- ja Toiduametit kui ka politseid ning palus asja uurida. «Asjaolusid uurima hakates selgus, et loomapidaja oli umbes nädal aega tagasi surnud. Vald oli asjast teadlik, aga loomade osas ei võetud ette mitte kui midagi...» teatas Loomapäästegrupp sotsiaalmeedia postituses, kus jagas ka fotosid majas valitsenud õõvastavatest oludest. Lisaks koertele oli majja maha jäänud ka üks lehm.

16. septembril toimus loomapäästeoperatsioon, mis kestis hommikul kella kümnest poole viieni õhtul. Kokku püüti kinni 21 koera, kellest osad olid halvas seisus. Kahjuks leiti ka mitmeid surnud koeri: kaks maja hoovist ja üks köögist. Kõige õõvastavam avastus oli aga diivanil asetsev kinnine puur, milles oli neli surnud kutsikat. «Tagumises toas, mille uks oli naelaga kinni, oli emane koer koos kahe suurema kutsikaga... Kui me poleks vihjet saanud, oleks ka nemad surnud...» kirjeldas loomapäästja majas valitsenud kohutavaid olusid.

Lisaks selgus, et mõned koerad olid end kuidagi koguni maja alla kaevanud, mistõttu kutsuti kohale ka päästeamet, et koerad kätte saada.

Koloonia päästmine
Koloonia päästmine Foto: MTÜ Loomapäästegrupp / Facebook

Loomapäästegrupile teadaolevalt olid nii vald kui ka Põllumajandus- ja Toiduamet talumajas valitsevast olukorrast teadlikud, kuid loomade päästmiseks ette midagi ei võtnud. «Kahjuks PTA saamatus ja laiskus koos vallaametnike tegemata tööga viis selleni, et loomad lihtsalt surid,» leiab Loomapäästegrupp.

Loomapäästegrupp tänas päästeameti töötajaid ning Tartu koduta loomade varjupaiga töötajaid, kes tulid appi ja aitasid kolooniat likvideerida.

Vaata päästeoperatsioonist veel pilte siit:

Loomapäästegrupp tegeleb loomade aitamisega annetuste toel. Vaata SIIT, kuidas nende tegevust toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles