Veterinaar paljastab: neid 5 koeratõugu mina endale ei võtaks

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Inglise buldoge kimbutab sageli rohkelt tervisemuresid.
Inglise buldoge kimbutab sageli rohkelt tervisemuresid. Foto: Shutterstock

Koera võtmine on vastutusrikas otsus sõltumata sellest, millise tõu kasuks otsustad. Kogenud veterinaar loetleb üles viis koeratõugu, kelle võtmine tasuks tavapärasemast põhjalikumalt läbi mõelda.

Ameerika Ühendriikides Texase osariigis elav veterinaar, sotsiaalmeedia kasutajanimega Dr. Rachel, Exotic Pet Vet tegeleb nii kasside ja koerte kui ka eksootiliste loomade ravimisega ning jagab oma rohkem kui sajale tuhandele jälgijale iga päev kasulikke teadmisi loomade kohta.

Ühes hiljutises videos tõi ta välja viis koeratõugu, keda ta endale kindlasti ei võtaks ning loetles ka põhjused, miks. Video kogus kiiresti populaarsust ning nüüd on seda TikTokis vaadatud üle 3 miljoni korra.

@exotic.pet.vet Top 5 dog breeds I would *personally* not own as a veterinarian. 🐶 #dogs #dog #puppies #puppy #husky #dachshund #greatdane #doodle #goldendoodle #labradoodle #ausiedoodle #bulldog #frenchie #pug #animals #pets #vet #vetmed #veterinarian #veterinary #medicine #veterinarymedicine #veterinaria #medical #doctor #premed #prevet #vettech #dvm #wearfigs #scrublife #workingdog #dogsoftiktok ♬ original sound - Dr. Rachel

Tõud, mida Dr. Rachel väldiks, on järgmised:

  • Siberi haski. «Paljusid inimesi tõmbab nende koerte ilus välimus ja intelligentsus, kuid tasub siiski meeles pidada, et need koerad armastavad tööd teha, nad vajavad palju tegevust. Samuti armastavad nad jahedat, aga mina elan Texases, kus on praegu üle 40 kraadi sooja,» rõhutas veterinaar, et koera võtmisel on väga tähtis arvestada nii oma elustiili kui ka elamistingimusi.
  • Taks. «Nendel koertel on väga lihtne saada seljavigastusi, mistõttu pead olema valmis kliiniku külastustega kaasnevateks kulutusteks. Koeraomanikuna pead hoolikalt jälgima, et ta kusagilt kõrgelt, näiteks diivanilt alla ei kukuks ja oma selga ei vigastaks.» 
  • Saksa dogi. «Oma suure kasvu tõttu hakkavad tervisehädad neid kimbutama juba üsna varases eas.»
  • Doodle. See ei ole konkreetne koeratõug, vaid viitab pigem sellele, kui puudlit (inglise keeles poodle) ristatakse mõnda teist tõugu koeraga, näiteks labradoriga ja nimetatakse siis koera tõuks labradoodle. «Oma vastuvõttudel olen näinud paljude selliste koerte omanikke, kellele öeldakse, et nende koerte eest on lihtne hoolitseda, sest nad ei aja karva. See ei ole aga kaugeltki tõsi. Sellise koera karv vajab regulaarset pügamist, sest vastasel juhul pulstub ja muutub väga inetuks ning võib koerale tekitada isegi valu.»
  • Buldog. «Buldogid, nagu ka kõik teised «lömmis» ninaga koerad, ei saa vabalt hingata, kuna nende ninasõõrmed on väga kitsa ehitusega. Neil on ka palju allergiaid ja muid haigusi ehk nende tervis on üpris kehv,» tõi veterinaar välja.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles