Eestis kriitiliselt ohustatud liik saab oma postmargi

lemmik.postimees.ee
Copy
Postkast.
Postkast. Foto: Elmo Riig

Omniva annab reedel, 9. septembril välja margiseerias «Eesti fauna» lendorava postmargi.

Postmargi kujundas kunstnik Indrek Ilves ning see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 30 000 tükki ning selle nominaal on 90 senti, mis sobib siseriiklikuks saatmiseks. Postmark, esimese päeva ümbrik ja maksimumkaart on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris, Lossi plats 4.

Margiseeria seekordsel margil on kujutatud lendorav (Pteromys volans L.), kes on haruldase liigina Euroopas levinud vaid Soomes, Eestis, Valgevenes ja Venemaal. Lendoraval on keha külgedel nahavolt, mille abil suudavad nad liuelda puult puule kuni mõnikümmend meetrit. Varjatud eluviisiga, peamiselt videviku- ja öölooma kohatakse harva. Ta toitub suvel puude lehtedest, talvel kase-, lepa- ning haavapungadest ja urbadest.

Lendoravad paljunevad 1–2 korda aastas, pesakonnas on 2–4 poega. Lendoravat ohustab eelkõige elupaikadeks sobivate vanade õõnsate haabadega segametsade vähenemine ja killustumine. Eestis kriitiliselt ohustatud liigina esineb lendoravat veel vaid Kirde-Eestis. Lendorav kuulub Euroopa Liidu loodusdirektiivi esmatähtsust omavate ja Eestis I kategooria kaitstavate liikide loetellu.

Lendorava postmark.
Lendorava postmark. Foto: Omniva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles