TASUB TEADA ⟩ 5 üllatavat asja, mis tekitavad kassile stressi

MTÜ Pesaleidja
Copy
Kasside lõhnataju on inimese omast vähemalt 14 korda tugevam ning need lõhnad, mis meile mahedad tunduvad, on kassi jaoks enamasti tohutult vänged. Nii näiteks ei pruugi lõhnaküünlad neile kuigi palju meelt mööda olla.
Kasside lõhnataju on inimese omast vähemalt 14 korda tugevam ning need lõhnad, mis meile mahedad tunduvad, on kassi jaoks enamasti tohutult vänged. Nii näiteks ei pruugi lõhnaküünlad neile kuigi palju meelt mööda olla. Foto: Shutterstock

Kas tead, millised olukorrad meie igapäevaelus võivad sinu kassile stressi tekitada? Anname sellest põgusa ülevaate ja jagame nõu, kuidas stressirohkeid olukordi lahendada.

1. Äike ja ilutulestik. Ootamatud kõvad ja tugevad helid tekitavad enamasti kassis tunde, et ta peab olema valvel. Need võivad panna kassi tundma, et ta peab olukorraga võitlema, mis võib kulmineeruda rünnakuga. Soovituslik on panna kass eesoleva äikese ajaks või aastavahetuseks ruumi, kus ei ole aknaid ning kus tal on varjumiseks-peitumiseks võimalusi – näiteks vannituppa. Muidugi juhul, kui ta on eluruumi pindadel leidnud omale juba peidukoha, kus ta rahulikult lamab või peitub, siis ära hakka kassi vägisi teise ruumi viima – see tekitab omakorda ärevust.

2. Kõrgsageduslikud helid. Näiteks vilisev veekeedukann, aga ka meie endi kõrgendatud kile hääl ja kõrge muusika tekitavad kassides ärevust ja hirmu. On fakt, et kassid kuulevad väga hästi ka neid helisid, mida meie kõrv isegi ei erista, seega on kõrgete sageduste taluvus neil tunduvalt väiksem.

3. Tugevad lõhnad. Taas kord – kasside lõhnataju on inimese omast vähemalt 14 korda tugevam. Seega, need lõhnad, mis meile mahedad tunduvad, on kassi jaoks enamasti tohutult vänged. Nii on kasside jaoks eriti ebameeldivad näiteks tsitruselised, mistõttu kipuvad nad ärrituma apelsini või sidruni lõikamise ajal, sest see lõhn on nende jaoks kaugelt juba liiga tugev. Niisamuti on lugu lõhnaküünaldega – kui sa ei saa vältida tugevate lõhnadega kodu, siis tuuluta seda vähemalt regulaarselt, et su kass vahepeal ka sõõmu värsket õhku vahele saaks.

4. Puhastusvahendid ja eeterlikud õlid. Kassid on eriti tundlikud aerosoolide suhtes. Neil on väga tundlikud hingamisteed ning kui nad seda tüüpi kemikaale sisse hingavad, võivad tekkida astmahood või ka krooniline bronhiit. Nende jaoks on ebameeldivad ka näiteks männilõhnalised puhastusvahendid, mis justkui tunduvad meile vahepeal värskendavad ja looduslikud. Eriti vajalik on meelde jätta, et selliste lõhnastatud puhastusvahenditega ei tasu mitte kunagi puhastada kassi isiklikke asju, näiteks liivakasti, toidukausse, kraapimispuud, pesaümbrust jms.

5. Koerad ja teised loomad. See on muidugi juba väga individuaalne, sest on ka neid kasse, kes armastavad koeri ja magavad meeleldi nende kaisus, on kasvanud koos nendega. Kuid tegelikkuses on koerad üks sagedasemaid põhjuseid, miks kassidel tekib ärevus ja tõuseb tohutu stress. Veel enam talumatum on neile teiste loomade uriin. Seda seetõttu, et loomad suhtlevad, märgistavad territooriumit ja jätavad informatsiooni oma uriini abil ning kui nad kodus tunnevad pidevalt teise looma uriini lõhna, siis tunnevad nad end ohustatuna teise sissetungist.

Kui sul on võimalusi oma kassi nendest stressiallikatest säästa, siis soovitame seda soojalt teha. Kui olukord on aga paratamatu, soovitame kasutada näiteks Feliway difuuserit, mis eritab feromoone, mis stressi maandavad ja kassi rahulikumaks muudavad.

*Artikkel ilmus esmakordselt 30.08.2022 Pesaleidja blogis ning on avaldatud autori loal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles