SUURSÜNDMUS ⟩ Uhkeimad tõuloomad kogunevad laupäeval Ülenurmele

lemmik.postimees.ee
Copy
Tõuloom.
Tõuloom. Foto: Sa Eesti Maaelumuuseumid

Iga-aastane suursündmus «Tõuloom ja Tartu sügisnäitus» toimub saabuval laupäeval, 3. septembril Eesti Põllumajandusmuuseumis. Areenile astuvad Eesti uhkeimad veised, hobused, lambad, vutid ja küülikud. Publikumagnetiteks on käsitsilüpsi võistlus, lammaste pügamine ja plaksumeetriga ehk aplausi tugevusega selgitatav publiku lemmiklooma valimine.

Päev algab kell 10 sügislaadaga ning kell 11 teeb areenil otsad lahti Indrek Ventmann ja Allan Kasuk DUO.

Tõulooma näitus avatakse kell 12 ning seejärel vallutavad areeni lambad koos kasvatajatega ja parimad lambapügajad saavad esitleda oma oskusi.

Peale lambaid tulevad vutid, küülikud ja veised. Lõpuks kappavad areenile hobused. Tunnustatakse parimaid tõuloomi ja loomakasvatajaid.

Sellega tegevused areenil ei lõpe. Näha saab käsitsilüpsjaid, kes võtavad mõõtu ühe minuti lüpsmises.

Päeva lõpuks kogunevad areenile kõige erilisemad tõuloomad – hobused, veised, lambad, küülikud ja linnud. Publiku ülesanne on teha võimalikult suur aplaus oma lemmikule ja sellega otsustatakse, milline loom võidab publiku lemmiku tiitli. 

Tõuloomad.
Tõuloomad. Foto: Sa Eesti Maaelumuuseumid

Lisaks tõuloomade esitlusele jätkub tegevust mujalgi. Mõisapargi vallutavad kell 12.15 hobused, toimub tõugude tutvustus. Kell 13 näevad huvilised hobuste rakendispordi demovõistlust. Kella 10–15 saab silitada koeri ja küsida nõu koerakasvatajatelt.

Toiduhuvilistele on leiva tegemise töötuba, Carl Robert Jakobsoni talumuuseum õpetab sõira valmistama ning koos Eesti Piimandusmuuseumiga saab või valmis meisterdada.

Toiduainetööstuse liit pakub degusteerimiseks valikut Eesti parima toiduaine konkursil edukalt osalenud ettevõtete tooteid. Kohal on ukrainlaste toidutelk, kus õpetatakse tegema tšeburekki, ukrainapäraseid kurgihoidiseid, beljašši ning saab toitu maitsta ja kaasa osta. Saadud tuluga toetatakse ukrainlastest koolilaste emasid vajalike tarvete ostmisel.

Lapsed saavad miniloomade aedikus pisemate taluelanikega tutvust teha ja neid paitada, karusselliga tuuritada, batuudil hüpata, mänguautodega sõita, Mini Farmi mängumaal farmeriametit proovida. Kell 12 ja 13 etendub huvitav ja hariv teadusteater «Teeme keemiat».

«Loomulikult on päeva staarid kaunid tõuloomad, kes juba 31. aastat tulevad traditsioonilisel sügisnäitusel rahva ette. Sel aastal on taas kohal palju laadakauplejaid põnevate toodetega ning päev tuleb kindlasti vahva ja põnev,» ütles ürituse peakorraldaja, SA Eesti Maaelumuuseumid ürituste ja turunduse spetsialist Aive Vahejõe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles