5 sülekoera, kes on väga sõbralikud ja vastupandamatult armsad

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sülekoerad on tohutult armsad, kuid kõik tõud ei ole just eriti sõbralikud. Siin on viis sülekoera tõugu, kes armastavad inimesi ning on vastupandamatult armsad.

Yorkshire'i terjer

Yorkshire'i terjer.
Yorkshire'i terjer. Foto: Shutterstock

See Inglismaalt pärit kääbusterjer on koeratõuna registreeritud 1876. aastast. Seega on tegu suhteliselt noore tõuga. Tänapäeval on temast saanud väga populaarne seltsi- ja näitusekoer, kuigi algul kasutati teda hoopis rottide püüdjana, kirjutab Eesti Yorkshire'i terjeri tõuühing.

Iseloomult on Yorkshire'i terjer nupukas, ülienergiline, elurõõmus, ustav ja julge. Ta on kiindunud oma peremehesse, kuid võõraste suhtes umbusklik. Ta vajab palju liikumist ja tegevust, vastasel juhul võib ta muutuda neurootiliseks.

Yorkshire'i terjeril on imeilus pikk maani ulatuv läikiv-siidine karvkate, mis nõuab igapäevast hooldamist. Turjakõrgus jääb 15–18 cm vahemikku ning kaal ulatub 3,1 kilogrammini.

Kääbuspuudel

Kääbuspuudel.
Kääbuspuudel. Foto: Shutterstock

Kääbuspuudel on suursugune, nõtke koonu ja pika kaelaga koer, kirjutab Purina. Tema kasukas on rikkalik ja krussis ning tihti stiliseeritud. Kääbuspuudleid võib olla eri värvi, sealhulgas sinist, halli, hõbedast, pruuni, aprikoosivärvi ja kreemikat. Täiskasvanud kääbuspuudli turjakõrgus on 28–38 cm ning kaal 12–14 kg.

Elavad, seltskondlikud ja südamlikud kääbuspuudlid on suurepärased seltsikoerad. Nad naudivad aktiivset elu ja armastavad kõigist pere tegemistest osa võtta. Kääbuspuudel kohandub ka korterieluga, kuid ta peab saama piisavalt palju ringi liikuda. Külaliste tulekust annab koer häälekalt märku, seega sobib ta ka valvekoeraks. Samas ei ole ta kunagi agressiivne.

Tegemist on küllaltki aktiivse tõuga, kes naudib jalutuskäike ja mängimist. Keha ja vaimu stimuleerimiseks tuleks koerale sobilikke tegevusi pakkuda.

Cavalier King Charlesi spanjel

Cavalier King Charlesi spanjelid.
Cavalier King Charlesi spanjelid. Foto: Shutterstock

Cavalier King Charlesi spanjelil on lühike, kuid kindlapiiriline koon, suured pruunid silmad ja siidine karv, kirjutab Purina. Värvus võib olla must ja pruun, rubiinpunane, punane ja valge ning kolmevärviline (kastanivärvi märgised pärlvalgel karval). Täiskasvanud koera turjakõrgus on 30–33 cm ja kaal 5,5–8 kg.

Algne Cavalier King Charlesi spanjel aretati kääbusspanjelitest, keda 16., 17. ja 18. sajandi kunstnikud, nagu Tizian ja Gainsborough, oma maalidel kujutasid. Nad olid väga levinud naiste lemmikloomade ja sülekoertena. Kuningas Charles II oli oma spanjelitesse nii kiindunud, et ei tahtnud neist hetkekski lahkuda.

1800. aastaks oli nöbininaga spanjel populaarsem ja algne tõug suri peaaegu välja. Ainult Marlborough' hertsog hoidis ühte liini elus, aretades neid Blenheimi lossis. 1926. aastal üritas ameeriklane Roswell Eldridge algset Cavalier King Charlesi spanjelit taastada ja pakkus vaevatasu koerte eest, kes nägid välja koerte moodi ajaloolistel portreedel. 25 naela suurune vaevatasu anti välja koertenäitusel Cruftsis. Tollal oli tegemist arvestatava summaga.

Cavalier King Charlesi spanjelid on kiinduvad ja vähenõudlikud perekoerad, kes on kõigi vastu sõbralikud. Nad on head kaaslased mõistlikele lastele ja aktiivsematele vanuritele. Nad ei haugu üleliia, kuid annavad võõraste tulekust teada. Nad ei sobi siiski valvekoerteks, sest tervitavad suuremat osa inimesi sõbralikult. Cavalier King Charlesi spanjelid saavad kõigiga hästi läbi, ka kasside ja teiste väikeste koduloomadega. Et nad on üsna väikesed ja muretud, sobivad nad hästi reisikaaslasteks.

Jaapani spanjel

Jaapani spanjelid.
Jaapani spanjelid. Foto: Shutterstock

Jaapani spanjel on valvas, õrn ja võluv tõug, kes on suurepärane kaaslane. Isased kaaluvad 1,8–3,2 kg ning turjakõrgus on neil 20–27 cm.

Jaapani spanjel on saanud tuntuks armastava ja graatsilise sülekoerana, kirjutab Royal Canin. Need koerad on omanikku kiindunud, soovides ei midagi muud, kui olla nende kõrval.

Hoolimata väiksusest on neil koertel suur ja lärmakas isiksus ning palju energiat. Nende intelligentsus koos kohanemisvõime ja armastusega oma perekonna vastu on muutnud nad populaarseks kaaslaseks kogu maailmas.

Malta koer

Malta koer.
Malta koer. Foto: Shutterstock

Aristokraatliku välimusega kääbuskoeral on tumedad silmad ja lumivalge pikk ja siidine karv. Täiskasvanud isase Malta koera turjakõrgus on 25 cm või väiksem ning kaal umbes 1,8–2,7 kg.

Väike, lahke loomuga ja glamuurne kääbuskoer ei ole lihtsalt ilus – ta võib vahel ka päris särtsakas olla, kirjutab Purina. Oma ümbruse suhtes valvel, võib ta olla häälekas ning teda tuleks juba noorena koolitada, et ta ei hakkaks iga väiksemagi provokatsiooni peale haukuma.

Pooletunnine liikumine päevas hoiab Malta koera rahulolevana, aga ta on ka rohkemaks võimeline, kui talle seda võimalust pakkuda. Väljas ja tegutsedes võib ta olla üllatavalt jahiloomalik ning tema varajasem ajalugu kahjuripüüdjana võib esile kerkida.

Igapäevane hooldamine on vajalik, et hoida pikka ja siidist karva pulstumast. Kui jätta karv hooldamata, moodustub vilt, mis muutub koerale valulikuks. Seetõttu on väga oluline, et Malta koera kutsikas peaks hooldamist meeldivaks tegevuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles