Sinivetikad on koertele äärmiselt ohtlikud: kuidas aru saada, et suplus võib lemmiku haigeks teha?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Möödunud nädalal jõudis sinivetikate mass avamerelt Lääne-Eesti randadesse, sh ka saartele, mistõttu tasuks lemmikute ujutamisel praegu olla äärmiselt ettevaatlik.

Visuaalsete vaatluste põhjal võib öelda, et sinivetikaid esineb nii Paralepa rannas kui mujal Haapsalu lähedal asuval rannaalal, kus kaldaääred on kaetud tiheda rohelise või sinakasrohelise massiga.

Sinivetika puhul võib vesi olla hägune, veepind võib olla kaetud silmaga vaevu nähtavate sinivetikakolooniatega. Sinist värvi tekitavad eelkõige surnud sinivetikate massid, kui nende lagunemise käigus eraldub sinine pigment.

Sinivetikad.
Sinivetikad. Foto: Sander Ilvest

Eilne satelliidipilt näitab suuri sinivetikate kogumeid Soome lahe idaosas, samuti Väinameres ja Loode-Eestis, Saaremaa lõunarannikul ja Sõrve poolsaare ümbruses. Lähipäevadeks lubab ilmateade lääne- ja edelatuult ning sooja ilma, mis soodustab sinivetikate kasvu ja nende massi jõudmist Lääne- ja Loode-Eesti randadesse. Soodsate tuuleolude jätkudes võivad need jõuda ka Põhja-Eesti mererandadesse. Seega soovitab terviseamet lähiajal supeldes olla tähelepanelik ja enne vette minekut veenduda vee puhtuses.

Kuidas aru saada, et vees vohab sinivetikas?

  • Vesi on muutunud silmaga nähtavate helveste tõttu kollakas-roheliseks.
  • Kaldaäär on kaetud tiheda rohelise või sinaka massiga, millel on kopituse lõhn.

Koeromanikel tuleks olla eriti tähelepanelik!

  • Koer võib sinivetikate toksiinidest mürgistuse saada sinivetikarikast vett alla neelates.
  • Koertel piisab mürgistuse saamiseks ka karva lakkumisest peale sinivetikaid sisaldavas vees ujumist.
  • Suuremas koguses vee allaneelamisel võivad sinivetikamürgistuse sümptomid sarnaneda tavalise gripi omadega, esineda võib naha ja silmade punetus, halb enesetunne ja kõhulahtisus, palavik, nohu ja köha, lihasevalud ning tasakaaluhäired.

Pärast sinivetikaterikkas vees suplust tuleks ennast võimalusel puhta vee ja seebiga pesta. Kindlasti tuleb jälgida, et lemmikloomad merevett alla ei neelaks.

Mürgistuskahtluse korral tuleb pöörduda kas oma perearsti poole või helistada terviseameti mürgistusteabekeskuse ööpäevaringsele infoliinile 16662.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles