Rekordilise kuumalaine tõttu pole neli aastat isaseid merikilpkonnapoegi leitud

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Merikilpkonn
Merikilpkonn Foto: Shutterstock

Kliimamuutuste tõttu kooruvad praegu ainult emased merikilpkonnad, kuna liiv, millesse nende munad on maetud, on pidevalt kuumem kui isaste koorumise maksimaalne temperatuur.

Pärast suvist rekordilist kuumalainet ei sünni Floridas peaaegu ühtegi isast merikilpkonna. Enneolematu ilm on liivarannad nii kuumaks kütnud, et kilpkonna munadel pole piisavalt jahe.

Florida osariigis Marathonis asuva kilpkonnahaigla juhataja Bette Zirkelbach selgitas, et kliimamuutused on muutnud kilpkonnade soolise tasakaalustamatuse probleemi veelgi hullemaks. 1986. aastal avatud keskuses on olukord nüüd nii hull, et töötajad pole nelja aasta jooksul leidnud isaseid kilpkonnapoegi.

Bette ütles: «Hirmutav on see, et viimased neli suve Floridas on olnud rekordiliselt kuumad. Teadlased, kes uurivad merikilpkonnade koorunud poegi ja mune, pole viimase nelja aasta jooksul leidnud ühtegi merikilpkonnapoissi, seega kooruvadki ainult emased merikilpkonnad.»

National Oceanographic Atmospheric Administration (NOAA) andmetel määrab muna välistemperatuur selle, kas kilpkonn koorub isase või emasena. Temperatuuril alla 27,7 °C on koorunud kilpkonnapojad isased, kuid temperatuuril üle 31 °C emased.

Kilpkonnahaigla juht Bette märkis, et Austraalias on sama probleem, kus 99% uutest merikilpkonnapoegadest on emased. «Isegi loomaaiad on kannatada saanud,» ütles Miami loomaaia kilpkonnahaigla merikilpkonnapidaja Melissa Rosales Rodriguez. «Aastate jooksul näete nende populatsiooni järsku langust, sest meil lihtsalt puudub geneetiline mitmekesisus. Meil ​​puudub isaste ja emaste suhe, mis on vajalik selleks, et saaksime edukalt aretusega tegeleda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles