LOOMAOMANIKUD MARUS ⟩ Poola otsustas lisada invasiivsete võõrliikide nimekirja kodukassid (2)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Harilik kodukass
Harilik kodukass Foto: Shutterstock

Otsus lisada kodukassid invasiivsete võõrliikide nimekirja tekitab Poolas kassiarmastajate seas meeletut pahameeletormi.

Poola loodusinstituut on lisanud kodukassid oma invasiivsete võõrliikide andmebaasi, põhjustades sellega kassisõprade seas vihaseid arutelusid ja tagasisidet. 

Kodukassid (felis catus) lisati nimekirja selle kuu alguses, teatas Associated Press teisipäeval. Instituudi otsuse kohaselt avaldavad kassid negatiivset mõju kohalikule elusloodusele (näiteks lindudele) ja nad ei ole tehniliselt Poolast pärit.

«Kodukass kodustati arvatavasti umbes 10 000 aastat tagasi iidse Lähis-Ida suurte tsivilisatsioonide hällis, mis ulatus Niiluse orust Lõuna-Mesopotaamiani,» seisab instituudi blogis. «Seetõttu tuleks kasse puhtteaduslikust vaatenurgast kogu Euroopas ja seega ka Poolas pidada võõrliigiks.»

Poola avalikkus ei nõustu kasside lisamisega umbes 1800 muu invasiivse looma nimekirja. Telesaates, kus loomaarst arutas otsuse üle instituudi bioloogiga, ironiseeris loomaarst: «Kas inimene on ka mitteinvasiivsete võõrliikide nimekirjas?» teatas AP.

Instituudi ajaveebi kohaselt võib kodukass olla invasiivne võõrliik, kuid ta ei kujuta Poolale ohtu, seega ei pea muretsema otsuse murettekitavate tagajärgede pärast. «Seetõttu ei kehti kodukassile seaduses sätestatud pidamisloa taotlemine ega populatsiooni likvideerimine, isoleerimine ja tõrje,» seisab blogis.

Kuigi Poolas tehtud otsus häirib kassisõpru, on see peegeldus, kuidas paljud looduskaitsjad kasse näevad: nad toimivad invasiivse liigina ja murravad linde-loomi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles