HEA TEADA Sügeliste raviks mõeldud geel hävitab iga puugi, mis selle lähedale tikub

Triin Brigitta Heidov
, Teemaveebide suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Tõhusate koerte puugitilkade vahendi peamine koostisosa on permetriin. Kas tegemist on loomadele ohutu vahendiga ja kuidas saaksid seda kasutada inimesed?

Permetriini kasutatakse põhiliselt sügeliste raviks ja täide hävitamiseks. Lisaks kasutatakse seda kahjuritõrje pihustites. Permetriinil on putukaid tõrjuvad omadused ja kui puuk puutub sellega kokku, siis viskab ta sussid püsti. 

Lisaks puugivaktsiinile kuluks ka selline kaitse ära, kus puuk külge ei hakkagi. Nii saab suvel ilma enda ja laste pärast muretsemata looduses käia. Kas antud vahendit võib kasutada ka nii-öelda mitte sihtotstarbeliselt?

Nagu mainitud, kasutatakse permetriini geeli vormis sügeliste raviks. Permetriini võib nahka kahjustada, seega ei ole seda ilma arsti soovituseta mõtet nahale kanda. Hoopis targem on seda kanda riietele viisil, et see nahaga kokku ei puutu. Teeb see riided putukakindlaks ning sellega kokkupuutel putukas sureb. 

Kuna tegemist on siiski mürgiga, tuleb olla sellega väga ettevaatlik. Mõned poed müüvad ka puugivastaseid riideid, kus on tooted eelnevalt juba töödeldud.

Eestis on võimalik osta putukaid tõrjuvaid riideid näiteks Jahipaunast. Taolised riided on valminud Insect Shield ja COR3 tehnoloogiatel, mis tõrjuvad putukaid ja riided püsivad kauem puhtad ning ei hakka haisema.  

Permetriini leiab ka koertele mõeldud täpilahustest, on üldiselt koertele ohutud. Kindlasti tuleb enne lemmik ära kaaluda, et teada, palju ravimit manustada. Meeles tuleb pidada ka seda, et kassidele on see ravim tohutult mürgine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles