Loomakaitsjad: palava ilmaga jäta loom koju!

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kutsub üles suvekuumusega jätma lemmikloom koju, sest koera kehatemperatuuri paarikraadine tõus võib muutuda talle kiiresti eluohtlikuks – looma autosse jätmine, randa viimine või temaga sulaval asfaldil jalutamine võib aga lõppeda tõsiste tervisekahjustuste või isegi surmaga.

Loomakaitse selts kutsub üles suvekuumusega jätma lemmiklooma koju. Käi koeraga jalutamas varahommikul või hilisõhtul, paku talle jahutavaid tegevusi ning kindlasti ära võta koera kaasa randa ega jäta autosse.

Poodi, tanklasse või kohvikusse minnes ära jäta koera autosse

Auto temperatuur võib ohtlikult kuumaks muutuda minutitega. Lemmikloomal ei ole võimalik reguleerida oma kehasoojust higistades, nagu inimesel. Kui koera kehatemperatuur tõuseb liiga kõrgeks, siis lakkab vereringe töötamast, mis toob omakorda kaasa neerude väljalülitumise, hapnikupuuduse ajus ja sisemise verejooksu.

«Kui õues on 27 kraadi, siis kõigest kümne minutiga tõuseb autos temperatuur 37 kraadini. Koera autosse jätmise asemel vii ta koju või vali ostlemiseks loomasõbralik koht. Paljudes ehituspoodides, kohvikutes ja kaubanduskeskustes on koerad lubatud. Soovitame siiski lemmiklooma koju jätta, kus ta saab nautida jahedamaid temperatuure,» sõnas seltsi turundus- ja kommunikatsioonijuht Agnes Blank.

Kiusatus võtta ilusa ilmaga koer randa või linna jalutama võib olla suur, kuid koerale osutub see piinarikkaks.

«25 soojakraadiga võib asfaldi temperatuur küündida 50 kraadini. Nii kuum asfalt kui ka rannaliiv võivad tekitada koera käpapadjale tõsiseid vigastusi. Vali jalutamiseks varahommik või õhtune aeg, naudi rannamõnusid ilma koerata ja paku loomale toas tegevust,» lisas Blank.

Loomadel on enda jahutamise võimalused oluliselt kasinamad kui inimestel ning ülekuumenemine võib kergesti tekkida. Kindlasti tuleb palava ilmaga tagada lemmikloomale pidev juurdepääs veele, võimaldada varjuline koht ning katta toas aknad kinni.

«Ka kodust minnes kontrolli, et looma pesa või puur ei paikneks otsese päikese all,» lisas Blank. Koera saab jahutada näiteks nii, et niisutad jaheda rätikuga tema kõhualust või annad talle jääkuubikuid.

Ülekuumenemise tunnused:

  • erkpunane keel;
  • punased või sinised igemed;
  • liigne ilastamine;
  • kiire hingeldamine;
  • nõrkus;
  • tasakaaluhäired;
  • oksendamine;
  • kõhulahtisus;
  • krambid.

Kui märkad koeral ülekuumenemise tunnuseid, siis tuleks teda kraadida. Kui koera kehatemperatuur ei ole tõusnud üle 39,5˚C, piisab jahutamisest.

Esmalt vii lemmik varjulisse kohta ning anna talle jahedat vett, kuid koera ei tohi sundida jooma. Seejärel kasta koera jaheda veega, niisuta rätikutega kõhu alt, reite tagaosast ja käpapatju. Jälgi, et koer püsiks jahedas ning tarbiks vett.

Kui koera kehatemperatuur on üle 41˚C, siis vajab ta veterinaari abi ning pöördu kiiresti lähima loomaarsti juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles