TEEME SELGEKS ⟩ 4 põhjust, miks koerad ei tohi jäätist süüa

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Palavate ilmadega on paljudel koeraomanikel kiusatus seda mõnusat jahutavat maiust oma lemmikuga jagada. Aga kas see on ka turvaline?

Ameerika kenneliklubi sõnul ei ole mõistlik koerale jäätist anda eelkõige seetõttu, et see sisaldab laktoosi ja suhkrut.

1. Laktoositalumatus

Veterinaari sõnul on paljud koerad täiskasvanueas laktoositalumatud, mis tähendab, et piim nende seedimisele hästi ei mõju. Koerad vajavad piima ainult kutsikaeas. Piimatooted võivad koertele tekitada erinevaid vaevuseid, nagu kõhulahtisus, oksendamine, kõhuvalu või gaasid. Suure rasvasisaldusega piimatooted võivad koertel põhjustada ka pankreatiiti.

2. Toiduallergia

Koerad võivad kannatada mitmesuguste toiduallergiate all, mistõttu võib allergiline reaktsioon tekkida ka piima ja piimatooteid süües, näiteks jäätisest. Allergia puhul kutsuvad reaktsiooni esile piimatoodetes leiduvad valgud ning see võib väljenduda oksendamise ja kõhulahtisusena ja/või põhjustada punast sügelevat nahalöövet.

3. Ülekaalulisus

Lisaks laktoosile sisaldab jäätis palju suhkrut ning magusate toodete söömine teeb ka koerad ülekaaluliseks. Ülekaalulisus omakorda võib olla muude tervisehädade allikas.

4. Mürgised ained

Mõned jäätises sisalduvad ained, näiteks šokolaad ja ksülitool, on koerte jaoks äärmiselt mürgised.

Nipp! Koerasõbralik banaanijäätis

Kostita oma lemmikut isetehtud banaanijäätisega! Selleks võta kaks küpset banaani, blenderda need püreeks ning külmuta sügavkülmas. Puuvilju tohivad koerad mõistlikus koguses süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles