USKUMATU LEID ⟩ Kanada kullakaevur leidis 35 000 aasta vanuse täiusliku mumifitseerunud mammuti

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Foto: twitter.com

Avastus on kõige täiuslikum Ameerikas leitud mumifitseerunud imetaja.

Kaevur kaevas Eureka Creekis läbi Põhja-Kanada igikeltsa ning andis häirekella, kui tabas kullaväljadel midagi ootamatut.

Seda, mille otsa ta komistas, kirjeldas territooriumi paleontoloog hiljem kui üht uskumatumaid mumifitseerunud jääaja loomi, kes on kunagi leitud. Nimelt avastati vapustavalt hästi säilinud karvase mammutipoja mumifitseerunud surnukeha, mille vanuseks arvatakse olevat üle 35 000 aasta.

«Ta on täiuslik ja ilus,» ütles Yukoni territooriumi paleontoloog Grant Zazula The Guardianile. «Tal on lont. Tal on saba. Tal on pisikesed kõrvad. Tal on olemas londi haardevõimeline osa, millega maast muru haarata.» 

Ta kirjeldas leidu kui Põhja-Ameerika paleontoloogia kõige olulisemat avastust. Kuna suur osa nahast ja karvadest on säilinud, on ametnike sõnul leid kõige täiuslikum kontinendil leitud mumifitseerunud imetaja.

Arvatakse, et leitud karvane mammut suri, kui oli veidi üle ühe kuu vana. 140 sentimeetri pikkusena on ta natuke pikem, kui seni ainus 2007. aastal Siberist avastatud terve karvane mammutipoeg.

Geoloogid leidsid tema kõhust tüki rohtu, mis annab mõista, et väikese mammuti viimased hetked möödusid karjamaal, kus elasid tol ajal metsikud hobused, koopalõvid ja hiiglaslikud stepipiisonid.

Tema peaaegu täiuslikult säilinud olek viitab sellele, et ta võis sattuda mudalõksu, enne kui ta jääajal igikeltsa külmus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles