KARM MINEVIK ⟩ Peks ja teejoomine Elizabeth Tayloriga: aga kuidas elab Michael Jacksoni šimpans täna?

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy

1980. aastatel popi superstaariks tõusmise kõrghetkel oli Michael Jackson oma lemmikloomast šimpansist Bubblesist lahutamatu. Sõprus aitas palju kaasa ekstsentrilisuse poolest tuntud laulja maine tugevdamisele ja äratas intensiivset tabloidide huvi kogu maailmas.

Michael Jackson, kes suri 2009. aastal ja kelle pärandit on määrinud mitmed süüdistused laste seksuaalses kuritarvitamises, võttis loomatreenerilt 65 000 dollari eest ostetud lemmikahvi endaga kaasa kõikjale, kuhu ta läks. Duo andis sageli koos teles intervjuusid ja popstaar riietas oma lemmikut sobivatesse rõivastesse. 

Pealtnäha näis, et šimpans Bubbles elas koos Michael Jacksoniga suurepärast elu, kuid tegelikkus oli üsna häiriv.

Bubbles elas märkimisväärselt erinevat elu kui ükski teine ​​šimpans, reisides koos popkuningaga Bad maailmaturnee ajal ja juues Jaapanis Osaka linnapeaga teed.

Algselt Los Angeleses Jacksonite perekodus elanud Bubbles koliti seejärel oma kuulsa omanikuga elama Neverlandi. Primaat magas Jacksoni toas võrevoodis, sõi kinosaalis maiustusi ja väidetavalt loopis oma väljaheiteid mööda häärberit.

Bubblesi elu Jacksoniga õnneliku kujutamise taga olid aga murettekitavad väited selle kohta, kui halvasti teda koheldi.

Maailma tippprimatoloog Jane Goodall uskus, et Bubbles sai Jacksoniga koos elades korduvalt rusikaga näkku ja jalaga kõhtu. Kui naine üritas staariga sellest rääkida, saatis Jackson ta selle jutuga minema. 

2014. aastal rääkis ekspert TMZ-le: «Käisin teda vaatamas ja rääkisime Bubblesist. Bubbles on endiselt elus ja ta on ilus. Aga kui ta oli Michaeliga koos, sai ta peksa.»

Ekspert Michaelit Bubblesi kuritarvitajaks ei nimetanud, kuid staari õe La Toya endine abikaasa Jack Gordon väitis, et nägi Michaelit kaitsetut olendit ründamas. Gordon ütles: «Nägin, kuidas Michael lõi Bubblesile rusikaga näkku ja jalaga kõhtu.»

Gordon kirjeldas, kuidas ta Michaelit ahvi löömise eest noomis. 

«Ta vaatas mulle otsa ja küsis, et ma ju ei kiida ahvi pähe löömist heaks, eks? Ma ütlesin: «Ei, Michael, sa tead, et ma ei kiida.»»

«Bubbles sai peksa siis, kui ta midagi valesti tegi. Küsisin kord, et noh, Michael, kas sa arvad, et see on normaalne? Ja ta vastas, et ei, tegelikult mitte.»

Jacksonite perekond on eitanud väiteid, nagu oleks Michael Bubblesi suhtes vägivaldne.

Gooddall ütleb, et tema nõuandeid poleks saanud ka kuulda võtta, kuna Bubble vahetati peagi välja. Jacksoni lemmikuks sai uus šimpansibeebi, kelle nimeks pandi samuti Bubbles. Algne Bubbles muutus väidetavalt agressiivseks ja ta viidi loomade treeneri juurde elama. Oli tõsine mure, et Bubbles ründab Jacksoni vastsündinud poega prints Michael II-t, mistõttu ta paigutati ümber.

See ei takistanud Jacksonit ostmast veel kahte šimpansipoega, Maxi ja Actioni, kelle kohta enamik avalikkusest uskus, et nemadki on üks ja seesama Bubbles.

Varsti pärast kolimist üritas Bubbles end tappa, kuna tema peremees sai süüdistuse lapse ahistamises. Ajalehe The Times of India andmetel üritas pärast popkuningale süüdistuse esitamist tema lemmikloom, šimpans nimega Bubbles, sooritada enesetappu. Õnneks päästsid meedikud Bubblesi elu ja juhtunu kohta pole rohkem üksikasju avaldatud.

Kui treener 2004. aastal tegevuse lõpetas, viidi Bubbles Florida osariigis Wauchulas asuvasse inimahvide keskusesse. Bubblesil on põnev igapäevane rutiin, sealhulgas maalimine ja flöödimuusika kuulamine. Tema välimus on pärast Jacksoniga koos elamist drastiliselt muutunud – tema näojooned on muutunud lamedamaks ja kasvult on ta oluliselt suurenenud. Keskuse hooldajad ütlesid, et šimpans oli tohutult suur ja kole, kuid tal on väga armas iseloom.

Tragöödiad, mida loom hinges läbi elas 

Samuti väideti, et šimpans vigastas ennast pärast seda, kui sai teada Jacksoni surmast retseptiravimitest põhjustatud üledoosi tõttu 2009. aastal. Ahvide keskuse asutaja Patti Ragan lükkas ümber väited, et Bubblesile pole Michaeli surmast kunagi räägitud ja ta ei saaks nagunii aru.

«Bubbles igatses Michaelit lahku minnes ja igatseb teda ka nüüd,» ütles loomatreener Dunn väljaandele News of the World. «Šimpansid on väga intelligentsed. Nad mäletavad inimesi ja muud. Bubbles ja Michael olid lähedased sõbrad ja mängukaaslased. Viimati, kui Michael teda külastas, tundis Bubbles ta kindlasti ära ja mäletas.»

2010. aasta teledokumentaalfilm «Michael Jackson ja Bubbles: The Untold Story» väitis, et staar oli väljendanud huvi šimpansi häälepaelte opereerimise vastu, lootuses võimaldada tal rääkida.

La Toya Jackson puhkes pisaratesse, kui ta 2010. aastal esimest korda 20 aasta jooksul šimpansi Bubblesiga silmitsi seisis.

Bubbles on nüüd 39-aastane ja naudib endiselt Florida ahvikeskuses veedetud aega. Tema ülalpidamise eest maksab endiselt Jacksoni pärandvara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles