TOPELTREKORD Bioloogid püüdsid Floridas kinni kõigi aegade raskeima püütoni

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Kõigi aegade suurima püütoni viimaseks eineks oli hirv
Kõigi aegade suurima püütoni viimaseks eineks oli hirv Foto: Conservancy of South West Florida / SWNS / Scanpix

Florida bioloogid püüdsid püütoni kõrvaldamise programmi raames kinni kõigi aegade raskeima Birma püütoni. 

Lõuna-Florida kaitseministeeriumi pressiteate kohaselt leiti emane püüton, kes kaalus 98 kilogrammi ja oli 5 meetrit pikk.

Massiivse püütoni tabamiseks implanteerisid bioloogid isaspüütonile raadiosaatjad ja jälgisid tema asukohta. Need aitavad teadlastel mõista püütoni liikumist, paljunemiskäitumist, elupaika ja palju muud.

«Kuidas sa nõela heinakuhjast üles leiad? Kasutad magnetit. Samamoodi tõmbab meie isaseid skautmadusid ümbritsevate suurimate emasloomade poole,» selgitas Edela-Florida looduskaitseorganisatsiooni loodusbioloog ja keskkonnateaduse projektijuht Ian Bartoszek.

Bartoszek rääkis, et nende skautlik isane püüton juhatas nad Evergladesi lääneossa, kus madu sageli käis. Seal olles leidsid nad isase koos suure emasloomaga.

Florida, USA eluslooduse bioloogide meeskonnal kulus 20-minutiline maadlusmatš, et püüda suurim madu, mida nad kunagi näinud olid. Edela-Florida konservatoorium teatas neljapäeval, et Evergladesis elav invasiivne madu püüti kinni detsembris, kuid hoiti kuni aprillini sügavkülmikus.

Sajakilose emase püütoni kinnipüüdmine vajas mitme mehe rammu. 
Sajakilose emase püütoni kinnipüüdmine vajas mitme mehe rammu. Foto: Conservancy of South West Florida / SWNS / Scanpix

Suurus pole ainus asi, millega emane Birma püüton rekordeid purustas. Lahangu käigus leidsid bioloogid mao kõhust arenemas 122 muna, mis on suurim püütoni pesitsustsükli jooksul toodetud munade arv.

Organisatsioon lisas, et nad leidsid mao kõhust neli sõrga, mis olid tõendid selle kohta, et roomaja viimane eine enne kinnipüüdmist oli valgesaba-hirv. 

«Emaspüütonite eemaldamine mängib otsustavat rolli nende sigimistsükli katkestamisel, mis hävitavad Evergladesi ökosüsteemi ja võtavad toiduallikaid teistelt kohalikelt liikidelt,» ütles Bartoszek. «See on meie aja metsloomade probleem Lõuna-Florida jaoks.»

Püütonite kõrvaldamise programm algas 2013. aastal ja siiani on Lõuna-Floridast 100 miili kauguselt eemaldatud üle 1000 püütoni.

Eelmisel aastal koostas Florida kuberner Ron DeSantis programmi, mis autasustas inimesi iga-aastase pikima püütoni püüdmise eest, et soodustada invasiivsete liikide eemaldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles