PARDIPATRULL ⟩ Soome armas tapjakolmik Hani, Klaara ja Sofi

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy

Espoost pärit Valtteri Aaltonen on käivitanud väikesemahulise rahastuskampaania pilootprojektiks, mille eesmärk on kasutada liikuvat pardipatrullteenust Lusitaania tigude vastu võitlemiseks.

Pekingi pardid Hani, Klaara ja Sofi on koolitatud kurikuulsaid Hispaania nälkjaid jahtima. 

Sulelise trio moodustavad Pekingi pardid Hani, Klaara ja Sofi. Praegu on kamba emased Klaara ja Sofi haudumas. Isane Hani vastutab talu saaki ohustavate kahjurite valvamise ja tõrje eest.

Takkulas PieniKylä mahetalus tegeletakse mahe- ja mürgivaba põllumajandusega ja viljeletakse jätkusuutlikku põllumajandust. Selles on näiteks põllumajandusloomad kaasatud kahjuritõrjesse ja põllumaad väetatakse looduslike vahenditega. Kahjuritõrje eest vastutab peamiselt mahefarmi pardikolmik Hani, Sofi ja Klaara.

Juba aasta aega on doktoritöö teadur Aaltonen olnud Põhja-Soomes PieniKylä mahetalu partner. «Tulime eelmisel suvel siia külla. Toona tutvustati meile väga väikest parti, kes oli välja õpetatud hispaania tigude tõrjumiseks,» räägib Aaltonen.

Teod kannavad haigusi

Paljusid hispaania nälkjaid nimetatakse rahvasuus tapjatigudeks. Soomes on nad määratletud kui riiklikult kahjulikud võõrliigid ja neil ei tohiks lasta Soome looduses edasi levida. Lisaks sellele, et nad söövad kõike, mis aedades ette tuleb, võivad nad kanda listeeriat ja kolibaktereid. See seab ohtu näiteks murul olevad väikesed lapsed ja lemmikloomad.

Levinud tapjatigudest on Aaltonenil vahetu kogemus. Möödunud suvel koges Tapiolas asuva Aaltoneni elamufirma hoov tõelist tapjatigude invasiooni. Katkuga oli õu must enam kui kümnesentimeetristest limukatest. 

Tigude tapmine tangide või haamriga kõlab julma viisina. Nii ka põletamine, peade maharaiumine või keevasse vette uppumine.

Pardid seevastu pakuvad loomulikumat tõrjevahendit. Nad on tigude loomulikud vaenlased. «Seda on meilt juba küsitud, kas pardipatrulli saaks tellida,» muigab Aaltonen.

Üle maailma on julgustavaid näiteid partide kasutamisest kahjulike putukate ja tigude tõrjeks. Aaltonen toob näiteks Aasia riisipõldudele lastud pardiarmeed ja Lõuna-Aafrika veinitootjad. Soomes on see meetod aga veel üsna haruldane.

Pardid tõid tasakaalu

PieniKylä mahetalu peremees on Hani, Klaara ja Sofi saavutatud tulemustega rahul. «Nad on talu teod kontrolli all hoidnud. Jah, neid on siin veel, aga linnud on siin tasakaalu loonud,» ütleb Heimsch rõõmsa naeratusega.

Heimsch ütleb, et üks part võib süüa kuus kuni seitse tigu päevas. Mõte ei seisne selles, et patrullipardid elaksid pelgalt tigudest, vaid nende eest hoolitsedes peetakse kinni mitmekülgsest ja tasakaalustatud toitumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles