KERGET KÄPPA ⟩ Ketti mädanema jäetud Pontu suri, endiste omanike vastu algatati kriminaalasi

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Pontu
Pontu Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Eestimaa Loomakaitse Liit annab oma ühismeediakontol edasi kurva uudise. Ketti mädanema ja piinlema jäetud Pontuni jõudis abi liiga hilja. 

12. juunil päästeti Kilingi-Nõmmes asuvast hoovist keti otsas mädanev ning vakladega kaetud koer.

Põllumajandus- ja toiduamet võttis väärkoheldud Pontu ametlikult senistelt omanikelt ära ja ta võõrandati Eestimaa Loomakaitse Liidule (ELS). Seoses omanikuvahetusega tekkis liidule ka kaebeõigus. Loomakaitse liit lubas esitada kohe politseile kriminaalmenetluseks vajaliku avalduse looma julma kohtlemise kohta.

Kilingi-Nõmme alevikus asuva maja juures vedeles alla kahemeetrises ketis külili elusalt mädanev, vaklade poolt söödud saksa lambakoera moodi Pontu. Koer oli sisuliselt surnuks nälginud, sest kehakaalu oli alles kõigest 17 kilo. Koera silmadest ja ninast jooksis selget mäda. Pontuke lehkas nii jubedasti, et kogenud vabatahtlik oksendas ja öökis tükk aega peale koera lähedal viibimist. Liigutamine tegi koerale nii põrgulikku piina, et ta kiunust valust.

Koeral oli kõrge palavik ja põletik, ta oli veetustunud ja nälginud. Tagakeha liigutamine vallandas Pontul sellise valust karjumise, mis lõikas luuni.

LOE LISAKS: Loomapäästjad aitasid ketis mädanenud ja nälginud Pontu tohtrite hoole alla 

Pontu viidi abi saamiseks Tartu maaülikooli kliinikumi parimate spetsialistide hoole alla. 

Aspergilloos oli hävitanud enamuse tema luukoest ning suurema osa aju kaitsvast luust. Ka silmakoobas oli taandunud ning üks silm luu hävinemise tõttu sügaval koopas. Tema keha ei omastanud enam toitaineid vaatamata sonditoitmisele, mida talus hästi. Valud suurenesid ning silma ja nina puhastamisel hakkasid need veritsema. Veresooned olid muutunud lihtsalt nii hapraks, et ei saanud enam puhastadagi. ELS pidas nõu mitmete arstide ja kliinikutega, sealhulgas väljaspool maaülikooli loomakliinikut. Konsiiliumiga mitu korda arutades tuli teha otsus, et Pontu aitamisel on inimvõimete piir ees.

Pontu viimane kodu saab olema Tartumaal koertekeskuse maadel. Koertekeskus saab Pontu auks ka Pontu nime.

Pontule lisaks on tema endisel pererahval lehmalaut, kus on loomad sama halbades tingimustes, kõhuni virtsas, näljas ja paistes.

Eestimaa Loomakaitse Liit annab ka teada, et täna alustati Pontu endiste omanike Ott ja Reet Teearu suhtes kriminaalmenetlust looma piinamise kohta julmal viisil karistusseadustiku paragrahvi 264 lõike 1 punkti 3 tunnustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles