Populaarset puugivastast kaelarihma seostatakse 2500 koera surmaga

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

USA seadusandjad on teinud populaarsele Seresto kirbu- ja puugivastaste kaelarihmade tootjale ettepaneku toode müügilt eemaldada, kuna see võib kujutada ohtu nii lemmikloomade kui ka nende omanike tervisele.

70 dollarit maksva Seresto puugirihma tootja lubab, et see kaitseb looma parasiitide eest tervelt kaheksa kuud. Nüüd seostatakse seda koguni 100 000 juhtumi ja 2500 lemmiklooma surmaga ning seetõttu on USA seadusandjad teinud tootjale ettepaneku puugirihmad vähemalt ajutiselt tagasi kutsuda, et nende mõju põhjalikumalt uurida, vahendas CBS News.

Seresto kaelarihmade tootja Elanco sõnul on aga toode väga tõhus loomade kaitsmisel parasiitide eest ning selle kohta, et toode võiks olla seotud mõne looma surmaga, pole piisavalt tõendeid.

Ebatavalised sümptomid

Peamine sümptom, mis ilmnes esimese kuu jooksul pärast rihma kasutuselevõttu ja mille teket kasutajad seetõttu tootega seostavad, oli nahaärritus, mis ei kadunud ka pärast kaelarihma eemaldamist.

Muude sümptomite hulka kuulusid letargia, ebanormaalne käitumine, liigne lakkumine ja häälitsemine, oksendamine, kõhulahtisus ja anoreksia.

Koeraomanik Thomas Mairino rääkis 18 kuud väldanud uuringu osana USA kongressile, kuidas pidi oma lemmiku pärast Seresto kaelarihma kasutamist tekkinud tervisemurede tõttu magama panema.

«Viimased 18 kuud tema elust olid täielik piin. Soovin, et mitte ükski teine pere ei peaks midagi sellist läbi elama,» sõnas Mairino.

Väidetavalt on kõrvaltoimeid kogenud ka lemmikloomaomanikud, sealhulgas näiteks naha- ja immuunsüsteemi häireid, hingamisteede ja seedetrakti häireid, kurguärritust, pearinglust ja iiveldust.

USA turul on müüdud 34 miljonit Seresto kaelarihma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles