Mida teha, kui kass pissib valesse kohta ja kuidas seda ennetada

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kassi liivakasti probleemid tulevad ette nii alustajatel kassipidajatel kui ka pikaajalistel loomaomanikel, kirjutab Tartu Kassikaitse oma blogis. Ka nende poole on pöördutud küsimusega: mida teha, kuid kass pissis vaibale või liivakasti kõrvale? Vahel tundub arusaamatu, miks kass ei pissi sinna, kuhu omanik plaanis ja millised peaksid olema tingimused, et lemmikul oleks mugav oma tualetis toimetada.

Esiteks tuleks välja tuua, et kassi ei pea liivakastiga harjutama. Neile on juba aegade algusest loomupärane, et väljaheited üldiselt peidetakse pinnase alla. Kui kassil on sobiv liivakast, siis ta enamasti tahab seal käia, mitte määrida kodu, kus ta ise ka elab. Selleks aga, et liivakast tunduks kassile sobiv, tuleb oma lemmiku eelistusi tundma õppida. Kodukass on mingil määral valiv ja tema omaniku soov peaks olema luua oma pereliikmele meeldivad tingimused.

Esimene reegel: puhasta liivakasti korrapäraselt ja piisavalt tihti.  Täis liivakast ei meeldi kassile ega ilmselt ka omanikule, kuna hakkab kiiremini ebameeldivalt lõhnama. «Piisav» sõltub kasside arvust ja toitumise tihedusest. Ideaalis võiks liiv siiski alati puhas olla.

Liivakast ei tohiks olla liiga läbikäidavas kohas. Kui kassi tema kasti juures segatakse, ei ole tal rahulik seal käia. Näiteks ei sobi väga lärmakad või kitsad kohad. Samas ei tohiks liivakasti päris ära peita, mida loomaomanikud kipuvad tegema, et vältida oma kassi väljaheidete vaatamist ja nende lõhna tundmist. Kui liivakasti pole kassi territooriumil vaateväljas, võib juhtuda, et ta seda õigel hetkel ei leia. Kui loomal ei ole tualetini ligipääsu, valib ta mõne teise enda jaoks sobiva koha. Kui loom ei tunne end liivakastis turvaliselt (teised kassid võivad rünnata, mürarikas koht), siis valib ta taas teise koha, kuhu end kergendada.

Kassidel võivad olla ka erinevad liiva eelistused. Selleks, et oma uuele pereliikmele just talle sobivat liiva leida, soovitatakse talle alguses näiteks panna mitu erineva liivaga kasti. Nii saab ära hoida ebameeldivat olukorda, kus kass pissib ebameeldiva liiva tõttu kuhugi mujale kui liivakasti.

Üldiselt ei meeldi loomadele väga lõhnavad liivad või tugevalõhnalised lisandid liivas. Kuna väljaheited ja urineerimine on osa ka oma territooriumi märgistamisest, sobiks kassile, kui ta mingil määral saaks sellega enda lõhna edasi anda.

Kui sul on rohkem kui üks kass, siis territooriumi märgistamise tõttu on oluline, et liivakastide arv oleks suurem kui kasside arv kodus (üldiselt 1,5 x). Korraga samas kastis käimine ei ole kassidele loomupärane ning mitme liivakasti omamine hoiaks ära ka vajadust seda pidevalt koristada.

Kassi tualettide paigutus võiks olla üle elukoha laiali. Nii saavad kassid imiteerida oma ala märgistamist. Lisaks aitab see ka asukoha küsimusega, kuna kassile võib olla ei sobi omaniku valitud liivakasti asukoht ning sel juhul saab lemmik valida talle sobiva asukohaga liivakasti. Alati ei pruugi see nii keeruline olla, kui kassid on kohanenud, võid katsetada oma elu mugavamaks teha ja panna kastid rohkem lähestikku ja ka neid vähendada. Ole aga valmis, et see ei pruugi sobida.

Millist liivakasti kasutada?

Liivakasti tüübid ja kujud on samuti väga erinevad. Jällegi oleks ideaalne kui oleks võimalik leida oma kassile sobiv kuju. Vältida plastikust ääri, kuhu kassi käpad kraapimisel takerduksid.

Kui soovite oma kassile ukse ja seintega liivakasti osta võiks enne kindel olla, et talle sellist tüüpi tualett on meeldiv valik (kaanega kast hoiab väjaheite lõhna rohkem sees, samuti ei pruugi see ärevale kassile turvaline paik tunduda). Kindlasti tuleks arvestada kassi suurusega, kuna suurel kassil ei ole hea käia väga väikeses kastis, kus ta peaks oma väljaheidetes istuma või käima.

Teed kõik õigesti, aga kass ei taha ikka liivakasti kasutada

Kass ei pissi diivanile kättemaksuks ega pahatahtlikult. Inimese jaoks vale koht näitab, et kass vajab midagi ja ta püüab leida lahendust, et oma loomupärast vajadust lahendada. Järgnevalt pakume mitmeid põhjusi, miks kass võib pissida diivanile, vaibale, mõnda peidukohta või keset tuba. Kõige olulisem on mõista, et see on lahendatav, kui armastad oma kassi ja oled valmis tema heaolu nimel pingutama.

1. Tervislikud põhjused

Kõige enamlevinud põhjus, miks kass liivakasti ei kasuta, on tervisehädad. Alusta seega oma uurimist kassi kliinikusse viimisega. Kui kass pissib liivakasti kõrvale või ligidusse, on võimalik, et liivakast meenutab talle valu või muud ebamugavust seoses urineerimise või muude väljaheidetega. Ära unusta, et ka perekonnas kestev stress, närvilisus võib kassile mõjuda. Kui pere on muutunud valjuks, sünnib laps, kassiga enam ei mängita või muutuvad tema jaoks tavalised rutiinid, võib ta seda omamoodi väljendada. Loe rohkem postitusest «Korterikassi varjatud stressist».

2. Käitumuslikud põhjused

Kui kass on kastreerimata/steriliseerimata on suur tõenäosus, et ta pissib mujale kui oma liivakasti, et vastassugupoolt ligi tõmmata ja oma ala märgistada. Seda võib juhtuda nii isaste kui ka emaste kasside puhul ja sellepärast on kasside steriliseerimine väga soovituslik. Võimalik põhjus mitte liivakasti kasutada on ka see, kui kass näeb aknast teisi kasse ja tunneb ennast piisavalt ohustatult, et peaks oma territooriumit jällegi kaitsma ja märgistama.

Kui mõnel nendest põhjustest on kass juba jätnud oma pissi või väljaheiteid mujale kui liivakasti, tuleb see koht hoolikalt ära puhastada ja mõneks ajaks kassile ligipääs takistada (nt kui ta käib kindlas toas, kindlas voodis pissimas, panna toa uks kinni. Ka hoolikalt puhastatud koht vajab aega, et lõhnad täielikult kaoksid). Tundes oma uriini lõhna hakkavad lemmikud ka järgmine kord selles kohas keha kergendamas käima, isegi kui esimene kord oli kogemata. Seega tuleks olla kindel, et on kasutatud spetsiaalseid lõhna eemaldavaid vahendeid, eriti kuna kassid eelistavad pissimiseks pehmemaid kohti, kust võib olla lõhna raske eemaldada.

Käitumuslike põhjuste puhul tuleb püüda aru saada, mis teda vaevab, katsetada ülalmainitud viisidega. Stressi saab maandada mänguga – tekita päevas kindel regulaarne aeg, millal oma neljakäpalise pereliikmega aktiivselt tegeled ja annad talle võimaluse jahtida (mängida).

Enamasti hakkavad ka hüljatud ja tänaval sündinud kassid kohe liivakasti kasutama. Kassid on väga puhtad loomad ja kui selles osas midagi muutub, on kassi vaja aidata, mitte temast loobuda. Tuleb hoolitseda, et kassil oleks mugav oma igapäevaseid toimetusi teha. Kui lemmik pissib kuhugi, kuhu omanik ei soovinud, tuleks uurida võimalikke põhjuseid. Kui on kahtlusi kodukassi tervisehädade kohta tuleks kindlasti pöörduda kiiresti loomaarsti poole, et hoolitseda oma lemmiku heaolu eest ja pakkuda talle täisväärtuslikku kodu ning pereelu.

MTÜ Tartu Kassikaitse tegutseb selle nimel, et tänavakassid võiksid uue sooja kodu leida. MTÜ Tartu Kassikaitse moodustavad vabatahtlikud kassiarmastajad inimesed, kes pakuvad koduta kassidele ajutist hoiukodu, vajalikku ravi ja hooldust ning aitavad tänavakasside steriliseerimisel. Eesmärgiks on hoiukodus olevatele kassidele uue kodu leidmine ning vastutustundliku loomapidamiskultuuri edendamine. Hoia end Tartu Kassikaitse tegemistega kursis Facebookis ja Instagramis. Loe toetamisvõimaluste kohta SIIT või paku hoiukodu mõnele Tartu Kassikaitse hoolealusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles