Ukrainast nõuetele mittevastava lemmiklooma Eestisse toomine on kriminaalkorras karistatav

lemmik.postimees.ee
Copy
Koer transpordipuuris. Pilt on illustreeriv.
Koer transpordipuuris. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ukraina koerte ja kasside Eestisse toomisel kehtivad jätkuvalt samad nõudmised, mis enne sõjalise konflikti algust. Nõuete eirajad kannavad täit vastutust võimalike tagajärgede eest nii loomade kui inimese elule ja tervisele ning tegu ise on kriminaalkorras karistatav. Lihtsustatud nõuded kehtivad ainult Ukraina sõjapõgenikega kaasas olevatele koertele ja kassidele.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul on amet saanud vihjeid, et Eestisse on jõudnud Ukrainast pärit alla seitsmekuused kutsikad. «Looma vanus Eestisse jõudmisel saab olla minimaalselt seitse kuud, kuna Ukrainast ostetud kutsikas peab marutaudi vastu vaktsineerimisel olema vähemalt 12 nädala vanune, seejärel määratakse 30 päeva möödudes marutaudi antikehade tiiter ning lisaks peab loom veel kolm kuud olema jälgimise all, et välistada marutaudi esinemine,» selgitas Kalda. Kui kolme kuu jooksul ei teki loomal marutaudi tunnuseid, siis on tiitrimisel leitud antikehad vaktsineerimise tulemus, mitte nakatumisest marutaudi.

Juhul kui tuvastatakse, et koer või kass on siiski õigusvastaselt Eestisse jõudnud, määratakse loom kolmeks kuuks isolatsiooni, mille kulud ja nõuetekohasuse tagab loomapidaja. Isolatsiooni ajal viiakse läbi vajalikud menetlused ja uuringud, tagamaks, et loom pole nakkusohtlik.

«Nõuetele mittevastava lemmiku toomisel Eestisse on tagajärjeks oht nii loomade kui inimese elule ja tervisele ning see on kriminaalkorras karistatav,» kirjeldas Kalda sellise tegevuse tagajärgi.

Koerad ja kassid, keda tuuakse kaubanduslikul eesmärgil Eestisse, peavad vastama järgmistele Euroopa Liidu nõuetele:

  • märgistatud mikrokiibiga;
  • vaktsineeritud marutaudi vastu ning vaktsiin peab olema kehtiv kogu reisi vältel;
  • määratud antikehade tiiter tunnustatud laboris, mille tulemus on 0.5 IU/ml ja rohkem;
  • antikehade tiitri määramise ning liikumise vahe peab olema vähemalt kolm kuud;
  • 48 tundi enne reisi peab looma üle vaatama veterinaararst;
  • loomaga peab kaasas olema Ukraina pädeva asutuse väljastatud veterinaarsertifikaat.
  • loom peab läbima impordi veterinaarkontrolli Euroopa Liidu välispiiril asuvas tunnustatud veterinaarkontrolli piiripunktis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles