Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

EHMATAVAD FOTOD ⟩ Surnud veised karjamaale vedelema jätnud loomakasvataja juhtum jõudis politseisse

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Foto sündmuskohalt
Foto sündmuskohalt Foto: Loomapäästegrupp

Loomapäästegrupp palub politseil kriminaalkorras uurida ühe Harjumaa loomakasvataja tegevust seoses mitmete veiste ja vasikate suremisega. Lisaks kahtlustavad loomapäästjad, et veterinaarkeskuse töötajad on aastaid loomapiinamisele läbi sõrmedele vaadanud ja et juba surnud loomade peale on võetud ka toetusi.

Loomapäästegrupp reageeris teatele, mille kohaselt hakkas Harjumaal Raasiku vallas Kiviloo küla kandis poegima veis, kelle juures polnud ei loomakasvatajat ega kedagi teist, kes oleks teda aidanud.

Loe ka seda: ŠOKEERIV 〉 Loomakasvatus 2022. aastal: Harjumaa karjamaalt leiti kümnete veiste luid ja korjuseid

Kuigi loomakaitsjad võtsid veiste omanikuga ühendust, ei ilmunud too välja.  «Loomaomanik vastas, et on välismaal puhkusel, kuigi oli sel hetkel väidetavalt kodus ja jättis seega looma külma ükskõiksusega abitusse seisundisse,» kirjeldasid loomapäästjad olukorda portaalis Loomaveeb.

Külaelanikel ei jäänud muud üle, kui vasikas ise vastu võtta, kuid raske poegimise tagajärjel emasloom suri.

See polnud kaugeltki ainuke loom, kes karjamaale surnult lebama jäi. Kohale kiirsutanud loomapäästjatele avanes seesugune õõvastav vaatepilt:

Esmastel andmetel loendasid kohale läinud loomakaitsjad seal kokku seitse hiljuti surnud looma, kellest kaks olid vasikad ja avastati metsast. Lisaks oli teadmata arv loomi juba maha maetud.

«Karjamaa oli kaetud kile ja heinapallide sidumisnööriga, mis tahe-stahtmata sattusid veiste seedeorganitesse ning võisid samuti põhjustada mõnede loomade surma,» kirjeldavad loomapäästjad.

Loe ka seda: Põllumajanduskoda Harjumaa veiste juhtumist: loomakasvataja tegevusele pole õigustust

Maas vedelevad skeletid ja kõrvamärgised annavad loomapäästjate sõnul alust arvata, et selline tegevus on kestnud aastaid. Loomakaitsjate sõnul olid mõned veised kõrvamärgiste registri andmetel veel elus, mis annab alust kahtluseks, et surnud loomade peale võidi koguni toetust saada.

Kõike eelnevat arvesse võttes palus Loomapäästegrupp politseil algatada juhtumi kohta kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi 264 alusel (looma julm kohtlemine) ja selgitada välja kõik asjaolud ning süüdlast(i) karistada.

Lisaks palutakse uurida kas antud juhtumis pole korruptiivseid seoseid ning teha kindlaks ametnik(ud), kes võimaldas(id) surnud loomade peale toetusi saada ega taganud nende heaolu pikkade aastate vältel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles