Metssigade rüüstamisest pääsemiseks rakendatakse Roomas üha enam keelde (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Metssead jälitavad Roomas inimesi, lootes neilt toitu saada
Metssead jälitavad Roomas inimesi, lootes neilt toitu saada Foto: REMO CASILLI/REUTERS/Scanpix

Suures osas Põhja-Roomas keelati piknikud ja tarastati prügikastid, kuna tervishoiuasutused hakkavad metssigade populatsiooni ohjeldama pärast seda, kui surnud loomal avastati sigade Aafrika katk.

Samuti on keelatud loomade söötmine või neile lähenemine, samas kui kahjustatud piirkondades põllumaadest või looduskaitsealadest läbi käinud inimestel on kästud oma jalanõud desinfitseerida.

Sigade Aafrika katk, mis on sigadele ja metssigadele saatuslik, kuid inimesele kahjutu, tuvastati neljapäeval Insugherata looduskaitsealal surnud kuldi kehast.

See oli esimene kord, kui Itaalia kesklinnas teatati juhtumist pärast seda, kui haigus leiti jaanuaris Põhja-Piemonte piirkonnas metssigadel, mistõttu valitsus määras ametisse erivoliniku, kes kehtestab meetmed haiguse likvideerimiseks.

Mõjutatud metssigadevastased «punased tsoonid» Roomas asuvad Itaalia pealinna põhja- ja loodeosas, sealhulgas piirkonnas Vatikani lähedal.

Põllumeeste ühenduse Coldiretti hinnangul elab Roomas ja selle ümbruses umbes 23 000 metssiga. Loomi nähakse sageli parkides, mööda teed jalutamas või prügikastidest toitu otsimas, enamasti linna põhjaosas.

Möödunud nädalal pärast metssigade rünnakuid kehtestati Rooma elanikele mitmes linnaosas igaöine liikumiskeelu. Üks naine sai kergeid vigastusi seda, kui püüdis looma prügis tuhnimisest eemale peletada ja siga ta pikali tõukas. 

Itaalia tervishoiuminister Roberto Speranza sõnul pööratakse olukorrale maksimaalset tähelepanu. Tervishoiuministeeriumi asekantsler Andrea Costa ütles, et valitsus arutab ka metssigade populatsiooni vähendamiseks võimalikku tapaplaani. 

«Ma austan loomakaitsjate ja keskkonnakaitsjate tundlikkust, kuid meil on ees hädaolukord ja see tuleb erakorraliste meetmetega lahendada,» ütles ta riigiringhäälingule Rai.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles