Sõjapõgenikega on Ukrainast Eestisse jõudnud üle 600 lemmiklooma

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Sõjapõgeniku koer
Sõjapõgeniku koer Foto: Amy Katz / Scanpix

Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul on ametit teavitatud 628 sõjapõgenikega kaasas olevast lemmikloomast, kellest ligi 55% asub Tallinnas.

14. aprilli seisuga on teavitatud 341 koerast ja 280 kassist. Tallinnas asub 345, Tartus 31, Pärnus 29, Võrus 17, Otepääl 11, Saaremaal 45, Valgamaal 11, Ida-Virumaal 23 ja Lääne-Virumaal viis lemmiklooma.

Kõikidest saabuvatest lemmikloomadest tuleb teavitada põllumajandus- ja toiduametit. Saabunud loomad vaadatakse üle ning vajadusel kiibitakse ja vaktsineeritakse marutaudi vastu.

«Põllumajandus- ja toiduamet kannab kõik sõjapõgenike lemmikloomad registrisse ning see on sõjapõgenikele tasuta. Kui soovitakse Euroopa Liidu lemmikloomapassi, siis seda väljastavad kutsetegevusloaga veterinaararstid ja teenus on tasuline,» selgitas Kalda. 

Kõik sõjapõgenikega kaasas olevad lemmikloomad Eestisse ei jää. Ametit on teavitatud 126 lemmikloomast, kes liiguvad edasi teistesse riikidesse, näiteks Poola, Saksamaale, Soome, Tšehhi, Lätti ja Rootsi.

Eestimaa Loomakaitse Selts teatas, et otsib inimesi, kes saaksid pakkuda eluaset koos lemmikuga Eestisse jõudnud sõjapõgenikele. Endast tuleb teada anda info@loomakaitse.eu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles