Uuring näitab, et vegantoitu söövad koerad on lihasööjatest tervemad

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Värske uuring viitab sellele, et koerte vegantoidud võivad olla seotud parema tervisega ja võivad olla vähem ohtlikud kui traditsioonilised lihapõhised dieedid. 

Põhjuseid, miks koeraomanikud valivad oma lemmikloomadele ebatavalise dieedi, võib olla mitu: mure keskkonna, toiduks kasutatavate loomade kohtlemise ja oma karvaste sõprade tervise pärast.

Teadlased leidsid, et üldiselt olid tavapärase dieediga koerad vähem terved kui toorest lihast toituvad või vegantoidul olevad koerad.

Andrew Knight Winchesteri ülikoolist ja tema kolleegid leidsid, et kuigi toore liha dieedil olevad loomad tundusid olevat tervemad kui vegantoidul olevad loomad, ei lasknud mitu tegurit järeldada, et toore liha dieet on taimetoidust tervislikum.

Uuringu kohaselt olid toore liha dieedil olevad koerad oluliselt nooremad, kui vegantoidul olevad koerad, mis võib aidata selgitada, miks nad tundusid tervemad.

Lisaks viidi toore liha dieedil olevaid lemmikuid loomaarsti juurde väiksema tõenäosusega.

Kuigi see võib olla märk paremast tervisest, on varasemad uuringud näidanud, et toore lihaga dieedil olevate koerte omanikud külastavad loomaarsti väiksema tõenäosusega.

Seni on tavapäraste ja tavatute koerte dieetide tervisemõjude uurimine olnud piiratud.

Autorid ütlesid: «Usume, et meie 2536 koerast koosneva valimiga uuring on seni avaldatud suurim uuring, mis uurib vegan- ja lihapõhise dieediga koerte tervisemõjusid.»

«See analüüsis mitmesuguseid objektiivseid andmeid, samuti omanike arvamusi ja raporteeritud veterinaarhinnanguid loomade tervise kohta.»

«Sellest selgus, et koerte jaoks on kõige tervislikumad ja kõige vähem ohtlikud toitumisvalikud vegantoidud.»

Uuring viitab sellele, et varasemad uuringud on seostanud toore lihaga toitmist suurenenud patogeenide ja toitainete puudujääkide riskiga.

Nii uute kui ka varasemate leidude valguses väidavad teadlased, et tasakaalustatud vegantoit võib olla koerte jaoks kõige tervislikum ja kõige vähem ohtlik valik.

Tulemused avaldatakse ajakirjas PLoS ONE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles