Põhjanaabrite juures püüdis kirglik metsis koolibussi peale pääseda

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy

Tommi Joensuu sõitis aprilli esimesel päeval Alajärvel koolibussiga, kui märkas teel midagi erilist. Metsast oli teele seiklema tulnud metsis.

Koolibussi juhtinud Tommi sõnul oli lind keset teed, seetõttu pidi mees bussi kinni pidama. Pärast seda tuli lind bussi kõrvale, koputas uksele ja jäi sisse vaatama. 

Ta avas ukse, et lindu kiiresti pildistada. Metsis eemaldus veidi. «Ta poseeris ja karjus vaheldumisi,» rääkis Tommi portaalile Mtv.fi. «Tagurdasin ennast vaikselt tagasi bussi ja metsis püüdis mulle järgneda. Sulgesin kiirelt ukse ja hakkasin edasi sõitma,» kirjeldas mees. 

Sõitu alustades ta nägi, kuidas metsis algselt jooksis bussi kõrval, kiiruse tõustes lendas. «Ma ei tea, mis tal arus oli, äkki polnud tal bussi sisenemiseks piletiraha,» muigas koolibussi juht. 

Territooriumi kitsenedes eksib metsis valedesse kohtadesse

Tavaliselt on metsise territoorium olnud mitme hektari suurune ja kõige suurematel aladel võis elada kuni kümmekond kukke. Eriti lõunapoolsemas Soomes on aga metsad ja metsa-sooalad sedavõrd killustatud, et metsistel ei pruugi liigipartnereid olla. Seetõttu käituvad metsised kevadel ebanormaalselt, kirjeldab kuraator ja ornitoloog Ville Vepsäläinen Korkeasaarest. 

Eelkõige on metsanduse olukord hull Lõuna-Soomes, sest seal pole uhketel lindudel mängukohti ega partnereid. Metsise suuri alasid leidub Lõuna-Soomes harva, ütleb Vepsäläinen. «Kui näete sellist üksikut metsist, siis see räägib teile liigi raskest olukorrast.»

Kui kohtate metsist, eemalduge ja ärge provotseerige teda

Kohatav metsis tuleks rahule jätta. Ta võib rünnata ja tiibade ning nokaga suuri vigastusi tekitada. Metsis on suur lind, kes kaalub 4–5 kg, tal on palju jõudu. 

Metsise tiibadel on nii palju jõudu, et nendega saab isegi inimluid proovile panna, kui korralik tiivalöök anda. Paljudele lindudele on tüüpiline, et nad üritavad pesa kaitstes vaenlase nägu või silmi nokaga rünnata. Metsise jaoks on aga kõige olulisem relv tema tiivad.

«Kui metsis läheneb, tuleb teda jälgida,» ütleb Ville. «Metsisele ei tohi kuidagi läheneda ega teda provotseerida. Kõige parem on temast ettevaatlikult ja rahulikult eemalduda.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles