Saja-aastane hai suri äärmiselt haruldasel põhjusel

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Lahkamise käigus sai selgust, mis põhjustas Cornwalli kaldale uhutud saja-aastase polaarhai surma

Uurimise ja lahkamise käigus selgus, et kala pikkus oli neli meetrit ja vanus umbes 100 aastat. Hai aju oli täidetud häguse vedelikuga, mis sisaldas pasteurella liikide baktereid, mis tõenäoliselt põhjustas meningiiti. Ekspertide sõnul selgitab haigus, miks hai oli nii madalas vees. Meningiit on haide puhul erakordselt haruldane surmapõhjus.

«Hai keha oli halvas seisukorras, rinnaäärikute ümber asuvates pehmetes kudedes oli märke verejooksust  ja maos leidus muda,» selgitas patoloog James Barnett.

Surnud hai avastas esmakordselt mees oma koeraga jalutades 13. märtsil. Ta teatas oma leiust ning Cornwall Wildlife Fundi töötajad jõudsid randa, kus ta haid nägi, kuid see oli juba merre tagasi uhtunud. Kaks nädalat hiljem leiti ta uuesti ja tõmmati lahkamiseks kaldale. 

Gröönimaa haid elavad Atlandi ookeani põhjaosas ja Põhja-Jäämeres ning ilmuvad harva Suurbritannia rannikule. Selle liigi hai maksimaalne liikumiskiirus ei ületa 2,7 kilomeetrit tunnis, mis muudab selle kõige aeglasemaks mitte ainult haide, vaid ka kõigi olemasolevate kalade seas. Väikese kiiruse põhjuseks on külm temperatuur. Hai pikkus võib ületada kuus meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles