JÄLGI MÄNGU ⟩ Lääne-Virumaale paigaldati metsisekaamera

lemmik.postimees.ee
Copy
Metsis. Pilt on illustreeriv.
Metsis. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Metsisekaamera on koos Eesti Ornitoloogiaühinguga paigaldatud Lääne-Virumaale Tudusoo linnuala metsisemängu, kus seire käigus loendati 2019. aastal kuni üheksa mängivat kukke, vahendab EJS.

Kaamera asub metsisemängu keskmes, kuid tuleb arvestada, et kuked liiguvad mängu ajal ringi ning neid kõiki ei pruugi kaamerast näha. Ka ei ole kaamerast võimalik tuvastada häälte suunda, mis teeb kukkede leidmise keeruliseks. Seetõttu ei asenda metsisekaamera traditsioonilist seiret, aga on seirele täienduseks ning täpsustuseks, kirjutab Looduskalender.

Metsised ei tegutse kaamera ees ööpäevaringselt, vaid saabuvad mänguplatsile õhtul päikeseloojangu ajal. Sellest annab tunnistust suure robinana kostuv sisselend mängupaika. Hommikul algab metsisemäng juba pimedas, 2-3 tundi enne päikesetõusu ja kestab keskhommikuni, mil kuked mängupaigast eemale puhkama ning toituma suunduvad.

Igal metsisekukel on mängus oma territoorium, aga kõik tahavad paremat endale. Kanade mängu saabumisel territooriumi piiridest enam ei hoolita ja siis võib kukkede vahel ka kakluseks minna. Nii mõnelgi metsisekukel võib näha kaklustes saadud arme näos või kaelal. Tavaliselt piirduvad duellid siiski vaid poosetamisega.

Metsiste tegemisi saab jälgida Youtubest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles