Ukraina loomaaedade loomad võitlevad elu eest

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Mõkolajivi loomaaia töötaja paitab kaelkirjakut pommitamisest räsitud loomaaias 8. aprillil 2022.
Mõkolajivi loomaaia töötaja paitab kaelkirjakut pommitamisest räsitud loomaaias 8. aprillil 2022. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / Scanpix

Ukraina loomaaiad tegutsevad praegu äärmuslikes tingimustes, kus pidevalt varitseb nii loomi kui ka nende eest hoolitsejaid oht surma saada. Sellest hoolimata üritatavad loomaaia töötajad oma hoolealuste elude eest võidelda ja neid evakueerida.

Üks loomaaed, kes kõige suuremate rünnakute all kannatanud, on Ida-Ukrainas asuv Feldman Ecopark. Mitmed loomad on seal raketirünnakute tõttu juba haavata saanud, hukkunud või katkistest aedikutest põgenenud, surma on saanud ka kolm vabatahtlikku, kes loomi toitma läinud.

Siit videost saab näha, mis rünnaku alla sattunud loomaaiast järgi jäänud.

Sellest hoolimata on loomaaia päästeoperatsioonid täna täies hoos ning ellu jäänud loomi püütakse evakueerida. «Vaatamata pidevale tulistamisele õnnestus meie meeskonnal Ecoparki sisse murda ja tuua välja mõned loomad: rebased, karakalid, mägrad. Oleme sammu võrra lähemal eesmärgile kõik loomad ohutsoonist välja tuua,» teatas loomaaed esmaspäeval sotsiaalmeedia postituses.

Päästjad riskivad oma eluga, sest loomaaeda pommitatakse pidevalt nii, et kolm päeva ei pääsenud keegi territooriumile ligi. Need loomad, kes nüüd päästa õnnestus, suutsid nende kolme päeva jooksul imekombel ellu jääda.

Siin videos evakueerivad loomaaia töötajad 200 kilogrammi kaaluvat uimastatud tiigrit:

Pommitamise alla on sattunud ka Ukraina suurim Mõkolajivi loomaaed, mis asub Lõuna-Ukrainas. Loomaaias elab 4000 looma ning paljud neist kuuluvad ohustaud liikide nimekirja. Loomaaeda tabas esimene rakett 27. veebrauril. Rakett tabas jääkaru ja tiigri puuri.

Loomaaia teatel pole neil aga võimalik loomi evakueerida. «Loomade transportimiseks ei ole piisavalt sõidukeid ja ainus tee Odessa suunas on ummistunud,» ütles loomaaia esindaja väljaandele Euronews

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles