Loomaarst maas vedelevatest koera väljaheidetest: jah, need sisaldavad patogeene

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Maas vedelevad koerte väljaheited võivad olla teistele loomadele suureks terviseriskiks
Maas vedelevad koerte väljaheited võivad olla teistele loomadele suureks terviseriskiks Foto: Shutterstock

Sulanud lumi paljastab halastamatult talve jooksul koristamata jäänud koerakaka. 

Kevad on alanud. Nii ka iga-aastane emotsionaalne arutelu lume alt paljastuvate koerajunnide üle. Paljud näevad haisvat väljaheidet kui kohustuslikku kevade märki, teised aga muutuvad raevukaks, kui näevad lume alt välja sulavatel murulaikudel paljastuvaid junne.

Vastavalt heakorra reeglitele tuleb koerte väljaheited omanikul avalikel aladel jooksvalt ära koristada. 

Väljaheidetess on haigustekitajad

Kuid kas koerakakas on ka muid ebameeldivaid ebameeldivusi peale lõhna ja ebameeldiva välimuse kõnniteel?

Loomaarst Niina Murto ütleb, et teise koera väljaheiteid maitsnud koer võib mõnikord isegi loomaarsti juurde sattuda. «See oleneb natuke sellest, mida väljaheitega süüakse. Jah, neis on haigustekitajad,» ütleb Murto. «Halva õnne korral võib koer haigestuda, kuigi teisest küljest on koertel tavaliselt üsna terasest kõht. Nad ei pruugi nii kergesti haigeks jääda kui meie, inimesed.» 

Väljaheited sisaldavad fekaalseid patogeene ehk patogeeni mune ja algloomi. Nii et koerakaka pole koerte jaoks mõistlik snäkk. «Väljaheites on haigustekitajad ja halva õnne korral võib haigeks jääda,» räägib Murto. «Lisaks võivad nakatuda ka inimesed, mõned patogeenid on ka meile ohtlikud. Koertest on haigustele vastuvõtlikumad kutsikad ja eakad koerad.»

«Mõned neist on zoonoosid, mis võivad inimese ka haigeks teha,» selgitab loomaarst.

Zoonoosid on nakkushaigused, mis võivad levida teistelt loomadelt inimestele. Küll aga tuletab naine meelde, et peaaegu kõigil juhtudel peab haigusetekitaja sattuma suhu ja seedekulglasse. «Koerd ei nakatu ei sissehingamise ega ka kuidagi haistmise teel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles