TÕSISED TERVISERIKKED ⟩ Briti loomaomanikud paluvad meilgi müügil oleva kassitoidu tootmise lõpetamist

Selles kausis on midagi õige head! Foto: Shutterstock
Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy

Briti kassiomanikud kutsuvad Purinat üles eemaldama riiulitelt oma kassitoidu kaubamärki Felix «As Good As It Looks», väites, et selle uus retsept on põhjustanud nende lemmikloomade halva enesetunde.

Facebooki grupil «Cats Recently Affected By Felix Food» on rohkem kui 28 000 liiget kogu Ühendkuningriigist, kes väidavad, et nende kassid hakkasid oksendama, kogema neeruprobleeme ja muutusid loiuks pärast selle populaarse kassitoidu tarbimist.

Retsepti muudeti 2021. aasta märtsis ja varsti pärast seda hakkasid lemmikloomaomanikud teatama oma kasside käitumise ja tervise muutumisest.

Eelmisel aastal käivitas grupp Change.org petitsiooni, milles kutsuti üles toodet tagasi kutsuma, mis sai üle 11 000 allkirja.

Purina ütles, et on läbi viinud ulatuslikke ohutuskontrolle ega ole leidnud seost toote ja haiguse vahel.

Kassiomanike hulgas, kes väidavad toit nende lemmikute tervist siiski mõjutab, on Londonis elav optometrist Julie Ashley, kellel on viis kassi vanuses 18 kuud kuni 14 aastat.

Ta ütles, et on toitnud oma lemmikloomi Felixiga kogu oma kassipidaja elu, kuid märkas, et kõik viis hakkasid teistmoodi käituma eelmise aasta märtsis, umbes samal ajal, kui retsept muutus.

Julie, kes on ka vabatahtlik kasside varjupaigas, ütles, et tema vanim kass oli sellest kõige rohkem mõjutatud, ja kirjeldas selliseid sümptomeid, nagu kõhulahtisus ja kohutavalt haisvad puuksud. 

Julie viis oma vanima kassi kõigepealt loomaarsti juurde, kelle väljaheitesse tekkis verd. Ta ravis looma antibiootikumidega, kuid midagi ei muutunud ja sümptomid ei leevenenud.

Loomaarst soovitas Juliel kassitoitu vahetada. Siis avastas omanik Facebooki grupi.

«Ma ei suutnud uskuda, et kõigil nende inimeste lemmikloomadel on samad sümptomid. Siis oli seal grupis ainult paar tuhat liiget.»

10 päeva jooksul pärast toidu vahetamist olid kõik tema kassid täielikult taastunud, välja arvatud tema vanim, kes oli kõige rohkem mõjutatud. Tema tervise taastumine võttis veel paar nädalat. 

Julie ütles, et ta tundis vastukust, et toit, mida ta oli usaldanud, võis tema loomadele piina valmistada. Ta hakkas grupi administraatoriks, lõi petitsiooni ja võttis ühendust Purina, Zooplusi, Trading Standardsi, ametkondade ja erinevate kauplustega.

Julie läks Purina peakontorisse juhatajaga rääkima ja palus täielikku laboriaruannet tema saadetud toiduproovide testimiseks, kuid ütles, et ettevõte keeldus, väites, et ta ei saa sellest niikuinii aru, kuna labori andmed on liiga tehnilised tavainimese jaoks. 

Ta selgitas, et rühm saab sõltumatu testimise ja peab teadma, mida oli testitud, kuid nad keeldusid siiski.

Purina oli järeleandmatu, neil ei olnud probleeme ja nii lõppeski koosolek tulemusteta. 

Julie ütles: «Mul vedas, et ma oma loomad õigel ajal päästsin, aga teised pole seda teadmatusest teinud.»

Londonis elav näitleja Thea Butler võttis TikTokis sõna, et jagada oma kassi kogemusi. Kui tema kiisu hakkas end halvasti tundma, arvas ta esialgu, et see on tingitud putukahammustusest või nõelamisest, sest ta kraapis küüntega oma selja veriseks ja kiilaks.  

Tema kass Catsby koges ka iiveldust, letargiat ja isutust.

Nagu Juliegi, avastas Thea Facebooki grupi, muutis Catsby toitu ja väitis, et loom hakkas end kohe paremini tundma.

Thea kutsus lemmikloomaomanikke, kes toidavad oma kasse selle Felixi toiduga ja märkavad nende tervises või käitumises imelikke muutusi, vahetada loomade toitu. 

Kass Catsby TikToki järgijad olid sellest avaldusest šokeeritud ja jagasid kiiresti oma lugusid.

Üks kommenteeris: «Wow, mu kass hakkas oksendama kaks nädalat tagasi pärast Felixi söömisest. Ta pole kunagi varem midagi sellist teinud. Toidu vahetamine töötas tema puhul!»

Teine lisas: «Minu kass on olnud nii haige ja kaotanud oma kasukakarvad, tal ei ole parasiite ega midagi muud ja me ei leidnud muid võimalikke põhjusi, kuid ta sööb seda toitu, appikene küll.» 

Kolmas ütles: «Pärast suurt skandaali kassitoiduga on vaja tagasikutsumist ja uurimist.»

Järgmine tunnistas: «Minu kass oli selle toidu pärast väga haige. Ta oksendas iga kord, kui ta seda sõi, 30 sekundi jooksul. Pidin toitu vahetama. Sada protsenti parem.»

Purina pressiesindaja ütles: «Felixi kassitoidus tehtud muudatused toimusid 2021. aasta märtsis ja eemaldasid mittekunstlikud värvid, mis mõjutasid ainult toidu välimust.

Toidu üldine toiteväärtus, kvaliteet ja täielikkus jäid samaks. Midagi ei muudetud, mis oleks põhjustanud kasside halva enesetunde.

Me võtsime omanike muresid väga tõsiselt, kui need eelmisel suvel tõstatati.

Avasime ja vaatasime üle 650 tagastatud koti. Vaatasime läbi ka oma niigi äärmiselt ranged sisemised kvaliteedikontrollid, arutasime loomaarstidega ja vaatasime loomaarsti märkmeid üle iga kord, kui omanikud andsid meile selleks loa, ning korraldasime sõltumatu välise tooteanalüüsi ühes Euroopa tipplaboris lemmikloomatoidu testimiseks.

Ühelgi juhul ei leidnud me kvaliteedi- ega toiduohutusega seotud probleeme ning Felixi ja sotsiaalmeedias teatatud haigustüüpide vahel ei olnud seost. Võime kindlalt öelda, et Felixi toidud on kassidele söömiseks täiesti ohutud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles