Loomaarst vastab: miks kassid toite valivad?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Sageli on kass väga konservatiivne ja võib uutest maitsetest, tekstuuridest ja lõhnadest keelduda.
Sageli on kass väga konservatiivne ja võib uutest maitsetest, tekstuuridest ja lõhnadest keelduda. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib: «Miks kassid toite valivad?»

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Kassid on obligatoorsed karnivoorid, mis tähendab, et nad peavad saama loomset valku, taimetoitlus lõpeks nende jaoks surmavalt. Ainevahetus on koerte ja inimeste omast erinev, kass ei talu suuri süsivesikukoguseid ning vajab teatud aminohappeid, mida saab ainult lihast. Samuti eelistavad nad kehasooja toitu.

Teatud toitumiseelistused on geneetilise tagapõhjaga, näiteks maitseb kassidele liha, et rahuldada aminohapete vajadust, kuid puudub üks magusa maitse tundmiseks vajalik geen.

Oluline on toidu lõhn, konsistents ja maitse, eelistatakse tahket niisket toitu, mis meenutab liha. Samas kohtab ka väga kummalisi maitse-eelistusi, loomad on siiski erinevad.

Sageli on kass väga konservatiivne ja võib uutest maitsetest, tekstuuridest ja lõhnadest keelduda. Eelistuste kujunemine algab juba enne sündi ning on mõjutatud emakassi toidusedelist. Lõhna tundmine on väga oluline ning näiteks nohu puhul võib kass toidust keelduda, kuna ei tunne selle lõhna. Kibedat maitset tuntakse juba väga väikese sisalduse korral, mis aitab looduses mürgistusi vältida, ka seisnud toidule võib tekkida kibe varjund.

Esita meile küsimus!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles