Teadlased leidsid dinosauruste luudest hingamisteede infektsiooni

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Shutterstock

Ameerika Ühendriikide teadlased leidsid esimest korda sauropodi dinosauruse luudest hingamisteede infektsiooni jälgi.

Rühm USA paleontolooge avastas Montana edelaosas asuva dinosauruse fossiilsete luude hulgast esimest korda iidse hingamisteede infektsiooni jäljed. Uuringu tulemused avaldati teadusajakirjas «Scientific Reports».

Uuringu objektiks olid umbes 150 miljonit aastat tagasi elanud ebaküpse diplodotsiidi kivistunud jäänused. See oli suur pika kaelaga taimtoiduline sauropod-dinosaurus. Teadlased leidnsid, et sisalik haigestus aspergilloosi, millesse surevad enamasti linnud. Tõenäoliselt põhjustas see haigus dinosauruse surma. Samal ajal tekkisid tal gripi- või kopsupõletikulaadsed sümptomid: kaalulangus, köha, palavik ja õhupuudus.

«Arvestades väidetavaid nakkussümptomeid ja selle dinosauruse selgroolülide seisukorda, võib talle ainult kaasa tunda. Nakkuse avastamine selles pangoliinis aitab meil jälgida hingamisteede haiguste evolutsiooni ajalugu minevikus ja annab ka ülevaate tüüpilistest dinosauruste haigustest,» ütles «EurekAlert!» üks väljakaevamistel osalejatest, USA Great Plainsi dinosauruste muuseumi töötaja Cary Woodruff.

Selle liigi dinosaurustel on üsna pikk kael, mis koosneb mitmekümnest õõnsast selgroolülist. Teadlased analüüsisid kolme kaelalüli ja leidsid ebatavalisi ebatavalisi luude väljaulatuvaid osasid, mis võisid tekkida vastusena infektsioonile. Tänu sellele avastusele suutsid eksperdid sauropoodide haigust tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles