FOTOD ⟩ Näomaskid koertele: Hiinas kasutusel, kuid loomaarstid ei soovita (1)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Koertele mõeldud kaitsemask.
Koertele mõeldud kaitsemask. Foto: Pet Masks / SWNS / Scanpix

Kui koroonapandeemia 2020. aasta hakul Hiinas tuure kogus, kiirustasid sealsed koeraomanikud maske ostma ka oma neljajalgsetele lemmikutele. Eksperdid nende kasutamist siiski ei propageeri, vaid soovitavad seda hoopis vältida.

Koertele mõeldud kaitsemaskid on Hiinas üsnagi levinud. Loomulikult on seal ka palju ettevõtteid, kes lemmikloomadele mõeldud kaitsemaske toodavad.

Hiina koeraomanikud muutusid murelikuks pärast seda, kui kohalik tuntud nakkushaiguste ekspert teatas, et koroonaviirus võib levida ka koertele, vahendas Mail Online.

Selliseid koertele mõeldud maske, nagu piltidel näha, toodab aga New Yorgis tegutsev ettevõte nimega Pet Masks. Algselt tootis firma koertele mõeldud maske kaitseks saastunud õhu eest, kuid alates koroonapandeemia puhkemisest on ettevõtte müüginumbrid tõusnud 500 protsenti. Loojate sõnul on maskil võime kaitsta koroonaviiruse eest sel moel, et koer ei saa maas vedelevaid potentsiaalselt saastunud asju nii kergelt suhu pista ega närida ning puutub pisikutega vähem kokku. Nii kassidele kui ka koertele mõeldud mask maksab 25 USA dollarit ja valida saab kolme eri suuruse vahel.

Koertele mõeldud kaitsemask.
Koertele mõeldud kaitsemask. Foto: Pet Masks / SWNS / Scanpix

Veterinaarid on koertele mõeldud näomaskide osas siiski väga skeptilised ja soovitavad nende kasutamist sootuks vältida, viidates, et maskid võivad koertele teha rohkem kahju kui kasu näiteks hingamisraskuste näol ega pruugi haiguse edasikandumise eest tegelikult kaitsta.

Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse hinnangul võib koroonaviirus nakatunud inimeselt tõepoolest ka tema lemmikloomale üle kanduda, mistõttu soovitatakse haigetel kontakti loomadega vältida, kuid rasket haigestumist esineb lemmikloomade seas siiski väga harva. Maskide kasutamist lemmikloomadel soovitatakse tungivalt vältida.

On aset leidnud ka juhtumeid, kus loomaarstid on pidanud maski koera kõhust välja opereerima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles