RAJAKAAMERA VIDEO Uudishimulikud kährikud piidlesid ringi nuuskivat šaakalit

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Harilik šaakal. Pilt on illustratiivne.
Harilik šaakal. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP/ Scanpix

Esimesi šaakaleid kohati Eestis 2013. aastal. Talve elavad nad üle suuresti tänu inimasustusele, näiteks käivad nad söömas kompostihunnikutes või kahlavad valesti hoiustatud prügis. 

Jäätmete sööja maine on šaakalite puhul õigustatud. Tänaseks on šaakalid ennast Eestis mugavalt sisse seadnud ja edukalt paljunenud. 

Märjamaal jäi jahimehe Ivar Maristi rajakaamerasse šaakal, keda uudistavad neli pimedas helendavat kährikkoerte silmapaari. Väga võimalik, et kährikkoerad polegi varem sellist elukat näinud. 

Kuni aastani 2015 oli šaakal Eestis võõrliik, alates sellest liigitati ta ümber looduslikult immigreerunud uueks liigiks ja lisati jahiulukite nimestikku.

«Šaakal eelistab elada pehmemas kliimas ja mereline kliima talle sobib. Kütitud loomad on olnud tiheda karvastiku ja hea toitumusega, mis näitab, et neil läheb siin hästi. Järgmiseks aastaks võib šaakalitele ennustada head aega, sest aina rohkem lääne poole trügiv seakatk tekitab metsa palju metsseakorjuseid, millest šaakalid saavad toituda,» selgitab Eesti Jahimeeste Selts. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles