KALAKORJUSTEST REOSTUS ⟩ Hiiglaslik traaler heitis Prantsusmaa ranniku lähedal merre 100 000 surnud kala

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Kalade merresattumise põhjus pole veel teada
Kalade merresattumise põhjus pole veel teada Foto: AP/Scanpix

Maailma suuruselt teine ​​kalalaev, Hollandile kuuluv traaler FV Margiris, on Prantsusmaa lähedal Atlandi ookeanisse heitnud enam kui 100 000 surnud kala.

Prantsusmaa merendusminister Annick Girardin nimetas pilte surnud kaladest, mis moodustasid keskkonnakaitsjate märgatud korjustest hõljuva vaiba, šokeerivateks ja palus riiklikul kalapüügi järelevalveasutusel algatada juurdlus.

Euroopa Komisjoni keskkonna, ookeanide ja kalanduse volinik Virginijus Sinkevicius ütles samuti, et otsib juhtumi kohta ammendavat teavet ja tõendeid.

Neljapäeva varahommikul juhtunud lekke põhjustas traaleri võrgu rebend, ütles laeva omanikku esindav kalatööstuse rühmitus Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA). Oma avalduses nimetas rühm leket väga haruldaseks juhtumiks.

«Kooskõlas EL-i õigusega on see kantud laeva logiraamatusse ja sellest teatatud laeva lipuriigi Leedu ametiasutustele,» rääkis PFA. Ta lisas, et surnud kalad lahutatakse laeva kvoodist.

Kampaaniarühma Sea Shepherd Prantsuse haru avaldas esmakordselt pildid lekkest, millel on näha, kuidas ookeani pinda katab tihe kiht surnud putassuusid. Putassuu on tursa alamliik, mida kasutatakse kalapulkade, kalaõli ja -jahu massiliseks tootmiseks. Ta ütles, et leke hõlmas rohkem kui 100 000 kala ja umbes 3000 ruutmeetrit merepinda.

Marinetraffic.com reedesed liiklusandmed näitasid, et Hollandi firmale Parleviliet & Van der Plas kuuluv Leedu lipu all seilav alus tegeles endiselt Prantsusmaa ranniku lähedal kalapüügiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles