VIDEO ⟩ Maailma vanim kilpkonn Jonathan on kaotanud nägemise, aga libiido on endiselt kõrge (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Hiidkilpkonn Jonathan on vähemalt 190-aastane
Hiidkilpkonn Jonathan on vähemalt 190-aastane Foto: GIANLUIGI GUERCIA /AFP / Scanpix

Jonathan nimetati Guinnessi rekordite raamatus kõigi aegade vanimaks kilpkonnaks.

Maailma vanim maismaaloom, 190-aastane hiiglaslik Seišellide kilpkonn Jonathan elab Briti Saint Helena saarel. Kohas, kus teda pildistati 1886. aastal. 

«Hiidkilpkonnad elavad tavaliselt umbes 150-aastaseks, seega läheb tal väga hästi!» rääkis Teeny Lucy St. Helena saare loomade julmuse ennetamise ühingust PetaPixelile.

Esimest korda jõudis ta oma mõnusasse koju Atlandi ookeani lõunaosas 1882. aastal Briti koloniaalhalduri ja hilisema Püha Helena kuberneri Sir William Grey-Wilsoni kingitusena, teatas väljaanne.

«Jonathan oli Saint Helenasse saabumisel täiskasvanud, ehk vähemalt 50-aastane, nii et tema koorumisaasta on umbes 1832,» rääkis Lucy roomaja kohta, kes on elanud kuni 40 USA presidenti ja 53 Briti peaministrit.

Kuigi tema päritolu täpsed andmed pole veel teada, on üks asi kindel, et kõrge vanus on kilpkonna kätte saanud. 

«Ta on nüüd enamasti pime ja kaotanud haistmismeele, kuid siiski tunneb ta oma territooriumi hästi, liigub suures koplis ja sööb suuremate probleemideta muru,» rääkis Lucy.

«Oleme üsna kindlad, et ta tunneb meie sammude heli või vibratsiooni ja tal on väga hea isu,» lisas ta. Kord nädalas käsitsi toidetav Jonathan naudib porgandit, lehtsalatit (tema lemmik), õunu, guajaavi, banaane, kapsast ja pirne. 

Kui kilpkonn oli umbes 177-aastane, aastal 2009, avastasid Lucy ja tema meeskond, et tal on raske vajalikus koguses süüa ja Jonathan võttis kaalust alla.

Talitajad hakkasid talle iganädalaselt lisatoitu andma, et tagada vajalikud toitained. 

«Hoolimata mõningatest terviseprobleemidest on ta saare teiste kilpkonnade – Davidi, Fredi ja Emmaga – üsna sotsiaalne,» rääkis teine ​​hooldaja.

«Jonathanil on endiselt hea libiido ja teda nähakse sageli Emma ja mõnikord ka Frediga paaritumas. Loomad ei ole sageli eriti sootundlikud,» rääkis Jonathani loomaarst Joe Guinnessile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles