VASAKU- VÕI PAREMAKÄPALINE? ⟩ Seitse uut toredat teadmist kassi käppade kohta

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Kiisu käpad
Kiisu käpad Foto: Shutterstock

Kas olete kunagi oma kassi käppi tähelepanelikult vaadanud?

Neid imearmsaid väikseid karvaseid jalgu kasutatakse suhtlemiseks, keskkonnakontrolliks, jahipidamiseks ja enese eest hoolitsemiseks. Käpad aitavad kassil kehatemperatuuri reguleerida ja on maandumisel hädavajalikud amortisaatorid. Tagajalad on väga lihaselised ja neid kasutatakse kõrgushüpeteks.

1. Kass tunnetab käppadega vibratsiooni ja gravitatsiooni

Kassi käppade padjad sisaldavad suurel hulgal närviretseptoreid ja on väga tundlikud. Need retseptorid tagavad tasakaalu ja on jahil asendamatud abilised. Kassid tunnetavad käppadega maapinna tekstuuri, vibratsiooni ja gravitatsiooni. Need aistingud aitavad neil hinnata saagi suurust ja säilitada tasakaalu.

2. Kassid kõnnivad kikivarvul

Kas teadsite, et kassid kõnnivad varvastel? See liikumisviis tagab müratud sammud ja pikad hüpped. Kaslased on vaiksed jahimehed, mis annab neile looduses eelise.

3. Kassidel on domineeriv käpp

Nagu inimestel, on ka kasside hulgas vasaku- ja paremakäelisi. Jälgige, milline käpp on teie lemmiklooma puhul domineeriv.

4. Käpad – esmased amortisaatorid

Käpapadjad pehmendavad maandumist, kui kassid hüppavad, ja aitavad neil püsida kivide, kitsaste tarade ja muude ebatasasuste peal.

5. Käpad aitavad reguleerida kassi kehatemperatuuri

Kassikäpad on jahutussüsteem, mis kaitsevad kassi kuumadel päevadel ülekuumenemise eest. Kui teie kass on hirmul või närvis, hakkavad tema käpapadjad higistama.

6. Kassid suhtlevad käppade ja küüniste abil

Kassid kratsivad oma territooriumi tähistamiseks esemeid. Nendele kriimustatud pindadele jäävad kassi feromoonid, mida toodavad sõrmeotste vahel paiknevad spetsiaalsed lõhnanäärmed.

7. Käppadel olevate padjandite järgi võib kassi saatust lugeda samamoodi nagu inimese peopesast

Öeldakse, et kassi käpapadjandid paljastavad kassi iseloomu. Kas see on tõde või väljamõeldis, jääb kiisuomanike enda otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles