UHKE VÄRK Uus konnaliik sai nime skandaalse kuulsuse järgi (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Vihmakonn Greta Thunberg.
Vihmakonn Greta Thunberg. Foto: Kuvatõmmis Twitterist / Konrad Mebert

Panama mäelt avastatud pisike vihmakonn sai nime palju poleemikat tekitanud kliimaaktivisti Greta Thunbergi järgi.

Teadlased leidsid konna, olles ekspeditsioonil Panama Chucanti mäel, kus elab palju ainulaadseid ja endeemilisi liike, kuid mis on viimase kümnendi jooksul kaotanud enam kui 30 protsenti oma metsast peamiselt väikeste ja keskmise suurusega karjakasvatajate tõttu.

Ekspeditsiooni juhtisid Konrad Mebert Brasiilia Santa Cruzi osariigi ülikoolist ja Abel Batista, Panama Chiriquí autonoomse ülikooli teadur. Mebert ja Batista on Panamas koostööd teinud rohkem kui 10 aastat.

Greta Thunbergi vihmakonnad (Pristimantis gretathunbergae) on väikesed, umbes 3–4 sentimeetrit pikad, ja veedavad suure osa ajast bromeelialistes, puude küljes olevates lehttaimedes. Seal nad magavad, paarituvad ja munevad.

«Konnade värv võib varieeruda kollasest pruunini, mõned on isegi punased. Osa neist on triipudega, teised täppidega,» ütleb Mebert. Veel on neil väga silmapaistvad mustad silmad, mis eristab neid Kesk-Ameerika puukonnadest.

Konn avastati tegelikult juba 2012. aastal, kuid nime sai ta alles nüüd. Uuele konnaliigile nime andmise õigust oli võimalik osta keskkonnaorganiatsiooni Rainforest Trusti korraldatud oksjonil. Kuna võitja otsustas panna vihmakonnale nime Thunbergi järgi, siis nii ka läks.

«Greta tuletab meile rohkem kui keegi teine meelde, et iga liigi tulevik Maal sõltub sellest, mida me praegu kliimamuutuste lõpetamiseks teeme,» ütles pärast nime selgumist Rainforest Trusti tegevjuht James Deutsch.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles