Kas kassid igatsevad üksi olles oma inimest?

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Kass aknal
Kass aknal Foto: Shutterstock

Kassid on väga tundlikud loomad ja tajuvad oma pererahvast peenelt, tunnevad, kui ta naaseb, ammu enne välisukse avanemist. Aga kas kassil hakkab igav, kui omanikku kodus pole?

Kass võib omanikku tajuda erinevalt: sõbrana (võrdväärsetel tingimustel), vanemana (hoolitsemas) või kassipojana (lastes inimesel enda eest hoolitseda). Ükskõik, mis rollis on kass, on ta sellega rahul. Kui aga inimene on pikemat aega kodust eemal, siis kassi roll muutub ja see tekitab temas halba enesetunnet ning ärevust. Omanik annab kassile kõik mugavaks eluks vajaliku: toidab, mängib, vajadusel kaitseb. Kui läheduses pole inimest, on kass sellest kõigest ilma.

Aga miks kass ei söö (või sööb halvasti) sama toitu oma inimese puudumisel, kui teine ​​inimene teda toidab? Kass tajub objekte peamiselt lõhna järgi, vähemal määral juhivad teda visuaalsed pildid. Seetõttu on just inimese tuttav lõhn see, mida kass vajab, et ta saaks end mugavalt tunda. Seega kui keegi teine ​​süüa pakub, on kass ettevaatlik ja võib isegi keelduda söömast.

Võib öelda, et kass harjub kindla inimesega ja tema jaoks on oluline, et ta saaks temalt vajalikke hüvesid. Kassid on inimestele väga pühendunud ning tunnevad end väga ebamugavalt, kui nendega suhtlemist ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles