MÜÜK LÕPETATI ⟩ Prantsusmaa turuliider väikestest akvaariumitest: viis näidata lastele aeglaselt surevat kala

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Prantsusmaal jätavad puhkajad igal aastal endast maha sadu väikeseid ümmargusi akvaariumeid üksikute kuldkalakestega
Prantsusmaal jätavad puhkajad igal aastal endast maha sadu väikeseid ümmargusi akvaariumeid üksikute kuldkalakestega Foto: Shutterstock

Prantsuse juhtiv akvaariumimüüja otsustas lõpetada väikeste akvaariumite müügi, kuna need ajavad kalad hulluks ja tapavad kiiresti.

Prantsusmaa lemmikloomakaupluste turuliider AgroBiothers Laboratoire ei müü enam alla 15-liitriseid akvaariume, kuna kalade paigutamine väikestesse kaussidesse ilma filtreerimise ja hapnikuga varustamata, on loomade väärkohtlemine, vahendab Reuters. 

«Inimesed ostavad oma lastele impulsi ajendil kuldkala, aga kui nad teaksid, mis piin see kalale on, siis nad seda ei teeks. Väikeses kausis ringiratast ujumine ajab kalad hulluks ja tapab nad kiiresti,» ütles AgroBiothersi tegevjuht Matthieu Lambeaux. 

Kuldkalad võivad suurtes akvaariumites või välitiikides elada kuni 30 aastat ja kasvada umbes 25 cm pikkuseks, kuid väikestes kaussides surevad nad sageli nädalate või kuude jooksul.

Tema sõnul on kuldkalad sotsiaalsed loomad, kes vajavad teiste kalade seltskonda, piisavalt ruumi ja puhast vett. Akvaariumi omamine nõuab vastavat varustust ja teadmisi.

«Prantsusmaa on Euroopas number üks punaste akvaariumikalade turg, kus on umbes 2,3 miljonit kala,» ütles Lambeaux.

Saksamaa ja mitmed teised Euroopa riigid on miniakvaariumite müümise juba ammu keelustanud, kuid Prantsusmaal puuduvad selleteemalised õigusaktid.

«See on prantsuse seaduste omapära, seetõttu otsustasime ise vastava sammu astuda. Me ei saa kõiki oma kliente harida ja selgitada, et kala kausis pidamine on julm. Leiame, et meie kohustus on tarbijatele mitte seda valikut enam anda,» ütles Lambeaux.

«Nõudlust nende järele on, aga reaalsus on see, et pakume lastele sel moel võimalust näha kuldkala aeglaselt suremas,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles