Loomaarst vastab: kogu tõde kasside ja koerte hambahooldusest

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Ka kasside hambad vajavad harjamist.
Ka kasside hambad vajavad harjamist. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib

Mina tahaks rohkem teada hambapesust nii kassi kui koera puhul, sest infot on seinast seina. Eriti kasside puhul olen lugenud, kuidas mõned kogenud kassipidajad ütlevad, et hambaid pesema ei pea. Samas on minu 6aastasel kassil nüüd hambakivi ja mõni ige punetab, sestap loomulikult pean arstile minema. Koerale on jällegi tuhandeid erinevaid hambaid puhastavaid maiuseid, aga kas peaks ikkagi hambapesu ka päevaplaani võtma ja kui, siis mitu korda ja mis ajal oleks hea, teades, et söögiajad on hommik ja õhtu.

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Tänapäeval on lemmikloomade suuõõne tervise kohta teada piisavalt, et ükski loomaarst ega kasvataja ei tohiks enam hambapesu tähtsust alahinnata. Koertel ja kassidel tekivad hambaprobleemid täpselt samamoodi nagu inimestel, kui nende hambaid regulaarselt ei harjata. Teiseks eluaastaks on suuõõnehaigusi 70% kassidest ja 80% koertest.

Esmalt koguneb hammastele hambakatt ehk suuõõne bakterid. See põhjustab igemepõletiku teket. Hambakatu mineraliseerumise tulemusel tekib ajapikku hambakivi, mida enam harjamisega eemaldada ei saa. Põletik süveneb kuni hambaümbruse kudede põletikuni (periodontiit) ning hambajuure alla võib tekkida mädapaise või hammas võib murduda või suust välja kukkuda. Igemepõletik võib harjamisega tagasipööratav olla, kuid periodontiidi raviks on juba hamba eemaldamine anesteesias.

Põletik suuõõnes on organismi kurnav krooniline haigus ning on seotud paljude teiste probleemidega nagu südame-, neeru- ja maksahaigused, suhkrudiabeet, kasvajad. Hambakivi saab eemaldada loomakliinikutes üldnarkoosis, mille vältel viiakse läbi kogu suuõõne põhjalik ülevaatus, kaardistamine ja hooldus. Kahjuks pakutakse mõnel pool ka ärkvel olekus «hambakivi eemaldust», kuid tegu on pelgalt hamba pinnal nähtava kivi osalise eemaldamisega, millel ei ole tervistavat efekti ning mida ei saa puhta südametunnistusega kellelegi soovitada. Hambakivi eemaldus tuleb teha anesteesias ja puhastada ka igeme serva alt, kus paiknev katt ja kivi ei ole silmaga nähtav ega anesteesia ja spetsiaalsete vahenditeta ligipääsetav, kuid põhjustab suurema osa põletikust.

Koertel ja kassidel tekivad hambaprobleemid täpselt samamoodi nagu inimestel, kui nende hambaid regulaarselt ei harjata. Teiseks eluaastaks on suuõõnehaigusi 70% kassidest ja 80% koertest.

Arvamused, et huntidel metsas keegi hambaid ei pese ja vanasti küll koertel hambaid ei harjatud, ei ole adekvaatsed argumendid. Hundi eluiga metsas on kordades lühem kui kodusel koeral ning sageli surevad nad nälga just hambahaiguste tagajärjel. Suuõõnehaigused jäävad aga sageli märkamata, kuna looma suud põhjalikult üle vaadata võib olla keeruline ning loom ei näita valu ega ebamugavust välja. Hambapõletiku ega -murru tagajärjel loomad söömist ei lõpeta, ehkki pidev valu ja infektsioon põhjustab kannatusi.

Õnneks on hambahaigused täielikult ennetatavad igapäevase hammaste harjamise ja suuõõne kontrollimisega. Hambad on koertele sama tähtsad kui inimesele sõrmed, seega on nende eest hoolitsemine vajalik. Kõige efektiivsem ongi hammaste regulaarne pesemine. Hambahaiguste tõsidus on suuresti individuaalne - mõnel peab hambaid harjama kaks korda päevas, mõnel üle päeva.

Hammaste harjamisega harjutamisega on parim alustada väikese kutsika või kassipojana, ka hiljem on see võimalik, kuid võib võtta kaua aega. Kaariest, nagu inimestel, loomadel sageli ei esine, mistõttu ei pea harjama tingimata pärast sööki. Pealegi võib olla hea idee looma tubli harjamise eest toiduga premeerida. Kuna tegevus on igapäevane, ei tohiks negatiivseid emotsioone tekitada, vaid varuda palju kannatlikkust ja maiuseid.

Kaariest, nagu inimestel, loomadel sageli ei esine, mistõttu ei pea harjama tingimata pärast sööki. Pealegi võib olla hea idee looma tubli harjamise eest toiduga premeerida.

Harjamisega eemaldame katu, mis hakkab 24 tunni jooksul tagasi kogunema. Vähem efektiivsed on erinevad maiused, toidulisandid ja ravitoidud, kuid ka need võivad mõnel juhul olla hindamatuks abimeheks. Oma lemmiku suuõõne seisundi hindamiseks ja hambahooldusega seotud küsimuste arutamiseks on parim pöörduda veterinaari vastuvõtule.

Inglisekeelse kirjanduse lugejatele on internetis hambaprobleemide kohta häid materjale ja videoid vabalt kättesaadavaks teinud oma ala tippspetsialist dr. Niemiec leheküljel. Seda, kas lemmikloomatooted ka tegelikkuses suuõõnehügieeni parandavad, hindab Veterinary Oral Health Council (VOHC), kellel on ka avalik nimekiri reaalselt efektiivsetest toodetest.

Lemmiku toimetus ootab küsimusi!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles