Tartumaal puu otsas turninud mäger osutus hoopis pesukaruks

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee reporter-toimetaja
Copy
Pesukaru Kambja lähedal metsas
Pesukaru Kambja lähedal metsas Foto: Erakogu

Tartumaal Kambjas kohtas koeraga metsas jalutanud tüdruk puu otsas omapärast loomakest. 

Tüdrukul õnnestus tegelane ka pildile püüda. Kohalikud elanikud olid looma ka varem näinud ja pidanud teda koerte eest metsa põgenenud mägraks. Selgus aga hoopis midagi muud. 

Tegu on võõrliigiga

Tartu Jahindusklubi tegevjuhi Tõnu Petersoni sõnul on armas loomake Põhja Ameerikast meile levinud inimese vastutustundetu tegevuse tulemusena. «Tänu kasvandustest põgenemisele ja tahtlikule sissetoomisele on ta jõudnud Euroopasse ja näiteks Saksamaal laialt levinud» ütles Peterson. «Eestis on pesukaru võõrliik ja vastavalt kehtivale korrale tuleb Eesti loodust ohustavad võõrliigid loodusest eemaldada. Vastavad meetmed on rakendamisel.» lisas ta.

Kiirelt paljunevat pesukaru peetakse väljaspool tema kodumaad ja looduslikku leviala nuhtluseks ja probleemseks võõrliigiks. Just seepärast keelati lemmikloomana pidamine Euroopa Liidus alates 2016. aastast. Pesukaru levitab ohtlikke haigusi ja ohustab meil pesitsevaid linnuliike, selgitab Eesti Jahimeeste Selts. 

Ka Keskkonnaamet teavitab, et tegu on võõrliigiga, kelle pidamine on Eestis keelatud. Lähim levikupiir on Leedus ning kõik seni Eestis leitud pesukarud on siia inimese poolt toodud või siia toodud lemmikloomade järeltulijad. Pesukarude ost, müük, paljundamine ja pidamine ei ole lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles