Loomaarst vastab: miks kass õuest tuppa tulla ei taha?

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib

«Olen algaja kassiomanik ega tea, milline käitumine on kasside puhul tavaline. Mulle teeb muret kassipreili «staaritsemine»: kui ta õuest tuppa küsib, ei taha ta siiski kohe tuppa tulla, kui talle ukse lahti teen, vaid hakkab uksepiidal ja ukse ümber ringi nuuskima või suisa ringi jooksma, sageli käib selline tembutamine mitu korda. Ühel korral jäigi ta niiviisi ööseks välja, sest mul polnud peale kolmandat ukse avamise korda enam kannatust oodata, millal parunessile sobib tuppa tulla. Mis sellise pirtsutamise tingib ja kuidas kass kohe esimese korraga tuppa saada?»

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Kassid jäävad sageli lahtise ukse vahele seisma ja mõtisklema, kummale poole minna. Päris kindel, miks see nii on, ei saagi olla. Võimalik, et kassil on ukse vahelt parem vaade ümbritsevale. Ta võib tahta oma territooriumi üle valvet pidada, mida läbi kinnise ukse teha ei saa. Liikumisvõimaluste vabana hoidmine suurendab nende turvatunnet.

Ukse ümbruse nuuskimine viitab pigem sellele, et kass on ebakindel ning tunneb võõraid lõhnu (kas teiste loomade või inimeste), tahtes nendest rohkem teada saada. Samal ajal on kass väike loom, kes pole vaid kiskja vaid ka saakloom, ning olukorda hoolikalt hindamata liikumine võib talle saatuslikuks saada.

Kuna tegu on kassile loomuliku käitumisega, mitte isikliku kapriissusega, ei saa seda kuidagi välja juurida või õpetada, ega peakski. Kiiremaks tuppa saamiseks võib pigem proovida preemiat, näiteks toidukaussi pakkuda.

Lemmiku toimetus ootab küsimusi!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles