Haruldase haigusega kass vajab abi raviarve tasumisel (2)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Neptun
Neptun Foto: Pesaleidja/Facebook

Kass Neptun põeb haruldast haigust, mis sai alguse verisest nohust.

Neptuni lugu algas Viljandi varjupaigas, kust ta leidis tee Pesaleidja hoiukodusse. Talle tehti kõik vajalikud protseduurid ning seejärel kolis ta Tallinnas olevasse kassituppa, juba see oli korralik retk ning stressitase oli kassituppa jõudes väga kõrge. Kassitoas elab ka väga palju teisi kasse ning tervisehädade tõttu peab ta elama ajutiselt näitusepuuris, see Neptunile ei tundu ka sobivat, seega stressitase veelgi kõrgem, ning pidev stress tekitab immuunsüsteemi nõrgenemist ja lõpuks väljendub see mõne haiguse näol.

Nii tekkis Neptunil verine nohu, ükski antibiootikum põletikku välja ei ravinud ja kassike vajas täpsemaid uuringuid. Alustuseks kompuutertomograafia, millest saadi teada, et Neptuni ninasõõrmed on turses, kuid nina sisestruktuurid, neelu piirkond ja keskkõrvad on patoloogilise leiuta.

Järgmine samm oli rinoskoopia protseduur, kust saadi kinnitus, et Neptuni ninasõõrmete limaskest on tugevalt muutunud ning neis esineb ulatuslik ninakarbikute struktuuri degeneratsioon, limaskest on turses, hüpereemiline ning ebaühtlane. Iga kerge puudutamine põhjustas tugevat veritsust ning raskendas protseduuri läbiviimist, Neptuni ninasõõrmetest võeti bakterioloogilised proovid ning jäädi tulemusi ootama.

Nädalake hiljem sai kassihärra diagnoosiks «krooniline nohu, täpsemalt raskekujuline lümfoplasmatsellulaarne riniit, on ebaselge patogeneesiaga haruldane haigus, mida iseloomustab lümfoplasmatsüütiline põletik ja progresseeruv kudede hävimine».

Õnneks kasvajat pole tuvastatud, kuid leitud suurtes kogustes selliseid rakke, mis viitavad kroonilisele ülitundlikkusele - lümfoplasmatsüüdid. See täheendab, et tegemist on kroonilise protsessiga, mille puhul enda immuunsüsteem tagandab enda kudesid ning põhjustab nende põletiku. Neptunile kirjutati välja antibiootikumid, kuid tekkis küsimus, kas seda haigust saab ravida ning kuidas. Siiani on antibiootikum natukene aidanud, kuid mitte täielikult. Järgmiseks sammuks on MRT, et välistada ka mujal võimalikud kasvajad, kuid ka see on ääretult kallis ettevõtmine, seega vajaks armas Neptun väga abi, et protseduuriele minna! Neptunist saad lugeda täpsemalt siin. Annetamiseks vajaliku info leiad siit. Juba praegu on kassi kliinikuarve 759,66€ suurune. Püsiannetajaks on kõige mugavam hakata Pesaleidja kodulehel olevate pangalinkide abil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles