Loomaarst vastab: miks kass tuppa sirtsutab?

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Tubane kass tajub võõrast lõhna oma kodus ohuna oma territooriumile ja turvalisusele ning märgistab oma lõhnaga üle. Pilt on illustreeriv.
Tubane kass tajub võõrast lõhna oma kodus ohuna oma territooriumile ja turvalisusele ning märgistab oma lõhnaga üle. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Lemmiku lugeja küsib

«Meie kass on harjunud ilusti liivakasti oma häda tegema. Üldiselt on ta tubase eluviisiga, aga suviti käib tihti ka õues (elame eramajas). Oleme tähele pannud, et tal on tekkinud üks veider harjumus. Nimelt kui toome kuurist küttepuud tuppa, siis käib nende peale pissimas. Millest selline käitumine võib tulla?»

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust

Tuppa toodud võõrad asjad, näiteks küttepuud, on võõra lõhnaga ja kass võib soovida oma territooriumil neid oma lõhnaga üle märgistada, et suurendada oma turvatunnet. Õues luusib palju võõraid loomi ning varjualused, kus küttepuid hoida, on ka võõraste kasside meelispaigaks, kes võivad omad lõhnad külge jätta. Tubane kass jällegi tajub võõrast lõhna kodus ohuna oma territooriumile ja turvalisusele ning märgistab oma lõhnaga üle. Kassid võivad nõnda talitada igasuguse uue objektiga, olgu see teiste kasside märgistatud või lihtsalt võõras või isegi tuttav ese uues kohas.

Esita meile küsimus!

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimusi ootame aadressil lemmik@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles